Image for Projekt ADRION TRAINEE prezentiran na seminaru Sunčeva energija 2023
Naslovnica

Projekt ADRION TRAINEE prezentiran na seminaru Sunčeva energija 2023

Dana 18. svibnja na seminaru Sunčeva energija 2023 imali smo priliku predstaviti projekt ADRION TRAINEE. Sunčeva energija - seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING.

ADRION TRAINEE projekt ima za cilj pokretanje zajedničkog diplomskog studija na temu obnovljive energije za jadransko-jonsku regiju. U projektu sudjeluje 11 institucija (uključujući 8 institucija visokog obrazovanja) iz 6 zemalja regije. Hrvatski su partneri, osim Visokog Učilišta Algebra, Fakultet elektrotehnike i računarstva, te Energo-data d.o.o. Projekt je na seminaru prezentirao prof. dr. sc. Mario Vašak s Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Obnovljivi izvori energije glavni su pokretači održivog energetskog razvoja, a njihov rast glavni je način smanjenja emisija stakleničkih plinova i rizika od klimatskih promjena. Unatoč značajnom porastu korištenja obnovljivih izvora u prošlom desetljeću, oni su i dalje daleko od potpunog uključivanja u energetski sustav. Za prevladavanje zapreka i utiranje puta energetskoj tranziciji potrebno je uložiti još mnogo napora. Posebnu pozornost treba posvetiti primjeni odgovarajućih stručnih znanja, jer u suprotnom obnovljivi izvori energije mogu negativno utjecati na vrijednost i identitet krajolika i zajednice, te opskrbu ključnim prirodnim dobrima i uslugama.

Uz združeni diplomski studij iz obnovljive energije, projekt Adrion TRAINEE, koji sufinancira Europska unija iz Transnacionalnog programa Adrion, osmislit će i dodatna usavršavanja za diplomske studente i praktičare u području obnovljivih izvora. Cilj je ovih aktivnosti razvijanje multidisciplinarnih kompetencija i vještina, te napredne edukacije, kao i stjecanje međunarodnog iskustva i obavljanja prakse kod jednog od industrijskih partnera u jadransko-jonskoj regiji.

Više o projektu potražite na:

https://adriontrainee.adrioninterreg.eu/

https://www.linkedin.com/in/adrion-trainee-42537126b/

https://www.facebook.com/AdrionTrainee

https://www.instagram.com/adriontrainee/

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas