Image for re-Book – male besplatne knjižnice na javnim mjestima
Naslovnica

re-Book – male besplatne knjižnice na javnim mjestima

Tim re-Book sudjelovao je u Algebra LAB startup inkubatoru te je proglašen pobjedničkim timom ovogodišnjeg Final Pitch natjecanja u kategoriji The Best Pitch. U razgovoru s Majdom Milevoj Klapčić i Petrom Dundarom, članovima tima, željeli smo saznati više o njima, o tome kako su se upoznali, otkud ideja za male besplatne knjižnice i kako im je bilo u Algebra LAB-u.

Majda, Petre, predstavite nam se – čime se bavite u timu i izvan njega?

Ja sam profesorica talijanskog jezika i književnosti i radim kao stručni suradnik knjižničar u Srednjoj školi Mate Blažine Labin. Osim toga, vodim Erasmus+ projekt na svojoj školi i urednica i autorica sam priručnika za poboljšavanje financijske pismenosti tinejdžera - „Tonka Ekonomka“ – rekla nam je Majda.

Ja sam maturant smjera elektrotehnika u Srednjoj školi Mate Blažine Labin i budući student FER-a u Zagrebu. U slobodno vrijeme bavim se razvojem aplikacija. Volim judo i osim smeđeg pojasa imam i titulu nacionalnog kadetskog prvaka – rekao nam je Petar.

Upoznali smo se, očekivano, u knjižnici Srednje škole Mate Blažine Labin koju je Petar od prvog dana nastave redovito posjećivao. Podijelila sam s njim ideju o besplatnim knjižnicama na javnim mjestima, nakon čega je Petar počeo promišljati kako razviti nadzor popunjenosti knjižnica. Tako je  započela naša suradnja i naš zajednički projekt, istaknula je Majda.

Što je re-Book i kako je nastala vaša ideja?

Ideja je nastala nakon što sam u turističkom mjestu Rabac postavila prvu malu slobodnu knjižnicu. Lokalni stanovnici i turisti mogli su besplatno posuditi knjige, vratiti ih ili donirati. Međutim, knjižnicu je bilo potrebno s vremena na vrijeme dopuniti knjigama, a meni je nedostajala informacija o popunjenosti knjižnice. Zbog toga sam zaključila da je knjižnicu potrebno obogatiti nekom vrstom tehnološkog rješenja – ovdje je sa svojim rješenjem nastupio Petar i nastao je re-Book, kaže nam Majda.

Kako re-Book knjižnice osiguravaju stalnu popunjenost?

Male slobodne knjižnice obogatili smo stalnim sustavom nadzora. Sustav prepoznaje koliko se knjiga nalazi u knjižnici i o tome putem SMS poruke informira odgovornu osobu. Tako odgovorna osoba zna koliko u pojedinoj knjižnici ima knjiga bez da ih obilazi. To je vrlo praktično rješenje s obzirom da re-Book knjižnice postavljamo na puno lokacija i na prilično izoliranim mjestima. Odgovorna osoba ne troši vrijeme na obilazak knjižnica i provjeru broja knjiga u njima već se može posvetiti pribavljanju novih knjiga. Osim što su re-Book knjižnice praktične i inovativne, sustav nadzora pokreće energija iz solarnog panela pa su male slobodne knjižnice ekološki prihvatljive i u potpunosti održive – ističe Petar.

Što knjižnice re-Book omogućuju korisnicima, turističkim destinacijama, ali i društvu općenito?

Knjižnice re-Book vrlo su važne za lokalne zajednice izoliranih naselja i naselja koja nemaju redovnu mrežu knjižnica. Osim toga, re-Book knjižnice obogaćuju turističku ponudu naselja i potiču razvoj kulture čitanja – kaže Majda.

Uz kupljenu re-Book kućicu kupcima dostavljamo i početni knjižni fond, a s obzirom na korištenje obnovljivog izvora energije i poticanje čitanja, re-Book knjižnice nisu usmjerene samo na ostvarivanje profita već i na dobrobit društva u cjelini, saznajemo od Petra.

Re-Book knjižnice nalaze se na različitim i ponekad izoliranim lokacijama. Na kojim ih lokacijama možemo očekivati u skoroj budućnosti?

Re-book knjižnice uskoro će se nalaziti diljem Istre i na području sjevernojadranskih otoka. Cilj nam je mrežu knjižnica proširiti i na marine duž Jadrana te na udaljene otoke, budući da oni nisu pokriveni redovnom knjižničnom mrežom, saznajemo od Majde.

Pobjednici ste Final Pitch contesta u kategoriji The Best Pitch – kako vam je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru pomoglo u usavršavanju prezentacije vašeg proizvoda?

Mentori iz Algebra LAB startup inkubatora pružali su nam podršku u svim fazama razvoja re-Book knjižnica, rekla nam je Majda.

Vrlo smo intenzivno radili i na usavršavanju prezentacije našeg proizvoda uz savjetovanje iskusnih mentora. Budući da sam bio najmlađi natjecatelj koji je sudjelovao u Final Pitch natjecanju, pobjeda nam jako puno znači, zaključio je Petar.

Koje biste koristi od sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru posebno izdvojili?

Posebno bih izdvojila priliku za osobni rasto i razvoj koju omogućuje sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru. Imali smo priliku upoznati brojne stručnjake iz svijeta poduzetništva i učiti od njih tijekom radionica i individualnih susreta - ističe Majda.

Stekli smo brojna nova znanja o strategijama razvoja proizvoda i samog poslovanja. Puno smo napredovali po pitanju prezentacijskih vještina. Upoznali smo kolege iz startup zajednice i uspješne poduzetnike što je iznimno pozitivno utjecalo na dodatno razvijanje našeg poduzetničkog duha, zaključio je Petar.

#re-Book #AlgebraLAB

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas