Image for Stiže Smart-En-Route projekt
Naslovnica

Stiže Smart-En-Route projekt

Smart-En-Route projekt započeo je 1. studenog 2021. i trajat će 36 mjeseci. Riječ je o platformi Software as a Service (SaaS) koja pruža inteligentne logističke usluge i poslovnu inteligenciju u području komunalne logistike.

Korištenje inteligentnih algoritama za optimizaciju planiranja vozne rute i generiranje prihoda i dok su transportna vozila u pokretu dva su osnovna izazova koje projekt pokušava razriješiti. Postavlja se naime pitanje kako vozila, koja predstavljaju najveći trošak svake prijevozničke tvrtke, pretvoriti u prave generatore prihoda. Vjerujemo da odgovor leži u postavljanju senzora na vozila i u višenamjenskim funkcijama voznog parka.

Ideja je jednostavna – senzor se postavlja kako bi prikupljao i slao određene podatke u bazu dok je vozilo u pokretu. Tako prikupljeni podaci slali bi se lokalnim i nacionalnim vlastima, agencijama za zaštitu okoliša, poduzetnicima za nekretnine...  Vjerujemo kako bi brojne tvrtke i institucije mogle imati koristi od podataka o npr. optimizaciji rute i drugih skupova podataka, slika, GPS ili video snimaka prikupljenih u stvarnom vremenu.

Izračunali smo da našim pametnim algoritmima smanjujemo operativne troškove po vozilu za najmanje 10%, a optimalno i do 30%. Štoviše, naši senzori pričvršćeni na dostavna vozila prikupljaju podatke vezane uz, između ostalog, onečišćenja ozonom i finom prašinom, temperaturu i vlažnost, gustoću prometa, buku, iskorištenost parkirnih mjesta, izvješća o stanju cesta, ankete o toplinskoj izolaciji javnih kućanstava, ali i mnoge druge podatke.

Ističemo kako smo u prvoj polovici projekta ostvarili sve strateške zadaće. Uz potporu Hrvatske pošte, uspjeli smo testirati i kalibrirati našu opremu za kvalitetu zraka, a naši pilot testovi potvrdili su da koncept mobilnog prikupljanja podataka radi pouzdano i zadovoljavajuće bez obzira na vremenske uvjete. Slike s geolokacijskim podacima i video snimke pohranjuju se u zaštićenu cloud mrežu putem 4G ili 5G mobilnog sustava.

Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti stvoriti još bolje i intuitivnije korisničko sučelje zahvaljujući kojem će naši korisnici još lakše pristupati pohranjenim informacijama, identificirati ključne podatke i ispravno interpretirati prikazane informacije. Krajnji je cilj kombinirati najbolje aspekte strojnog i dubokog učenja kako bismo stvorili rješenje koje optimizira ulaganja, istovremeno stvarajući i nove poslovne prilike.

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas