Image for STREAM – prvi Forest Tech Hub u Hrvatskoj
Naslovnica

STREAM – prvi Forest Tech Hub u Hrvatskoj

Danas gotovo ne možemo zamisliti dan bez digitalne tehnologije, a opet često nam nedostaje kvalitetan boravak u prirodi. Naš STREAM startup tim uklapa se negdje unutar tih dvojnosti. No, njihov projekt nije nimalo jednostavan. Razgovarali smo s članovima tima i saznali kako će prvi hrvatski Forest Tech Hub objediniti edukaciju, coworking i coliving prostore, te uzgoj hrane i razvoj pametnog sela.

1) Draga naša STREAM ekipa, recite nam za početak čime se bavite, gdje ste se upoznali i kako ste podijelili uloge u timu?

Mi smo tim koji vjeruje da nakon današnje STEM ere, svijetu treba STREAM (Science-Technology-Research-Engineering-Art-Math). Naš je recept dodati STEM-u komponente koje su ljudskom biću urođene – research i art, dobro ih prožeti i stvoriti prvi Forest Tech Hub u Hrvatskoj. Organizirani smo u tvrtku, udrugu i poljoprivredno gospodarstvo.

Kao djeca odrastali smo u različitim krajevima, ali svi smo se igrali u šumi. Kasnije smo profesiju razvili u različitim područjima STREAM-a u kojima i danas radimo. No, unatoč godinama, nismo se zaboravili igrati poput djece i upravo je to ono što nas je povezalo. Valentina Hršak je geolog, idejni kreator i istraživač te 16 godina radi u poslovnim organizacijama gdje istražuje kako ostvariti suživot poslovnog sektora, industrije, obrazovanja i prirode, za dobrobit društva. Tomislav Sušinjak 15 godina spaja svoju tehnološku profesiju s prirodom kako bi usavršio edukativne metode pripreme djece za poduzetništvo. Sunčica Vidulić-Vulelija više od 30 godina radi kao umjetnica i akademska flautistkinja, no ujedno je i stručnjakinja za waldorfsku pedagogiju. Ana Mikleušević je kemičarka koja već 18 godina provodi istraživanja u laboratorijima, a u slobodno vrijeme bavi se pripremom volonterstvom te uzgojem i pripremom hrane. Martina Gregov već je 19 godina ekonomska analitičarka zbog čega je u timu zadužena za sve analize, izračune i projekcije.

2) Vaš tim radi na projektu STREAM FoRest – kako je nastala ova ideja?

Unatoč razvoju tehnologije koja nam u mnogočemu olakšava svakodnevicu, globalno je zamijećen nedostatak kreativnosti i znatiželje kod odraslih i djece pri čemu je kod djece primjetno i smanjenje motoričkih sposobnosti. Istraživanja potvrđuju nedvojbeno negativan utjecaj na mentalno zdravlje i socijalne vještine pri izrazito dugotrajnoj upotrebi tehnologije u kombinaciji s boravkom u zatvorenim prostorima i nedostatkom socijalnih kontakata. Nedavno istraživanje pokazalo je da čak 52,4 % maturanata u Hrvatskoj ima neki oblik problema s mentalnim zdravljem. Važno je imati na umu da su ovi učenici budući studenti, a nakon toga nositelji ekonomskog napretka i nužno je brinuti o njihovom zdravlju.

A još je uspješniji recept započeti raditi s djecom u najranijoj dobi – zbog toga čvrsto vjerujemo da način na koji se djeca danas igraju, iskustva koja doživljavaju, okolina kojom su okruženi i način na koji uče stvaraju temelj za razvoj najvažnijih životnih vještina budućnosti - kreativnosti, empatije i poduzetništva.

Šume zauzimaju 1/3 kopnenog područja Zemlje i izuzetno su važne za ljudski opstanak – izvor su hrane, kisika i bioraznolikosti. Osim toga, dokazano je kako šume doprinose boljitku tjelesnog i mentalnog zdravlja te poboljšavaju kulturnu i socijalnu dobrobit. U okolnostima rapidnog razvoja i dostignuća tehnologije, šume ne gube svoju važnost. Dapače, njihov značaj još raste – smatramo kako su šume idealno okruženje za učenje, rad i razvoj, kako djece, tako i odraslih. Na ovim idejama počiva STREAM FoRest.

3) Što je STREAM FoRest i kome je namijenjen?

Projektom STREAM FoRest jačaju se tri segmenta koja osiguravaju kvalitetan društveni napredak i stvaraju inovativno i uključivo društvo.

Learning FoRest je namijenjen djeci. Osmišljene su različite aktivnosti koje provodimo kroz niz radionica i kampova u šumi. Za najmanje vrtićke i predškolske skupine aktivnosti su bazirane na waldorfskoj i doživljajnoj pedagogiji u prirodi. Za školarce STREAM koncept povezujemo s tehnološkim resursima. Tako upravo razvijamo STREAMapp, ali i edukativnu stazu  kroz šumu s Greentech edukacijskim punktovima/labosima. Osim što ih nudimo svim zainteresiranima, radionice i edukativna staza posebnu vrijednost mogu donijeti školama u Hrvatskoj i regiji kao praktičan oblik terenske nastave.

Working FoRest predstavlja coworking i coliving prostor – dakle, taj je segment namijenjen odraslima. U modularnim, maksimalno samoodrživim jedinicama smještenim u šumi, digitalni nomadi mogu naći idealne uvjete za rad i stanovanje. Osim toga, poslovnim organizacijama ovaj koncept može biti zanimljiv za organiziranje kreativnih timskih događanja, kao i povremenih ili trajnijih promjena radne okoline za zaposlenike.

Growing FoRest treći je segment koji se odnosi na proizvodnju hrane u šumskim vrtovima. Ovaj segment zapravo podržava prva dva – djeci služi u edukativne svrhe, a odrasle podržava u održivom coworking i coliving aspektu. Planiramo proizvodnju hranu visoke nutritivne i ekonomske vrijednosti.

4) Dakle, vaše je rješenje vrlo sveobuhvatno. U kojoj ste trenutno fazi razvoja?

Tako je - STREAM FoRest je Tech Hub koji se prostire na površini od 11 ha šumskog ekosustava. Na tom smo području „posadili“ edukativne  aktivnosti i staze za djecu koje povezujemo s visokotehnološkim rješenjima. Hranu proizvodimo na principima biodinamičkog agrošumarstva te stvaramo kreativnu poslovnu podršku za poslovne organizacije i digitalne nomade kroz coworking/coliving prostore.

Uz podršku najboljih GreenCleanTech resursa koje ćemo implementirati u svaki od tri segmenta, najvažniji element nam je  odabir materijala, opreme i aktivnosti s minimalnim i podržavajućim utjecajem na okoliš i bioraznolikost šuma. Drugim riječima,  uz Learning&Working&Growing FoRest želimo stvoriti standarde za razvoj pilota pametnog sela u  Hrvatskom zagorju.

5) Zapravo težite stvaranju pametnog sela nadomak urbanog područja. U kojoj se fazi razvoja trenutno nalazite i koji su vam sljedeći koraci?

Da,  područje na kojem se nalazi STREAM FoRest je gotovo kao stvoreno za razvoj pametnog sela. Radi se o ruralnom području na istočnim obroncima Medvednice. Konkretno, područje se prostire na  11 ha poljoprivrednog i gospodarskog zemljišta. Izolirano je u divnoj prirodi, a opet je vrlo blizu manjeg urbanog središta – Marije Bistrice kao i glavnog grada Zagreba. Od Zračne luke Zagreb daljeni smo samo  37 km što je sjajna informacija za digitalne nomade u potrazi za smještajem.

Do sada smo u edukacijski segment uključili preko 600 korisnika - djece, roditelja, odgojno-obrazovnih stručnih djelatnika, osnovnih škola i vrtića te angažirali oko 10 edukatora iz različitih područja. Osim toga, nije nam strano niti pomaganje domaćim životinjama koje žive u nepovoljnim uvjetima. U takvim slučajevima, životinje smjestimo kod nas te ih uključimo u edukativni segment poslovanja – rad s djecom i različite radionice.

U projekt smo uložili znatna vlastita financijska sredstva te više od 2000 volonterskih sati. Izrađeno je arhitektonsko rješenje za projekt i uklopljeno u prostorni plan. Postojeća četiri objekta zahtijevaju investiciju kako bi mogla preuzeti all year round learning & working segment. Podršku  nam pružaju lokalna samouprava, mnoge znanstvene i obrazovne institucije kao i poslovne organizacije. Posebno nam je drago što smo od strane Krapinsko-zagorske županije i njihovog velikog projektnog konzorcija prepoznati kao partneri upravo u segmentu ruralnog razvoja i stvaranja pilota pametnog sela. Smatramo da odličnu suradnju možemo ostvariti s tvrtkama iz Greentech, AI i GreenEnergy sektora implementacijom različitih rješenja i povezivanjem s našim konceptima.

Kako napredujemo možete pratiti na www.stream-forest.com a svi zainteresirani mogu nam se javiti za suradnju.

6) Kako je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo razvoju vašeg projekta?

Izuzetno nam je drago što je Algebra prepoznala vrijednost STREAM FoRest projekta. Inkubator predstavlja neizmjernu koncentraciju znanja i iskustava ljudi iz različitih područja s ogromnom mrežom mentora koji nesebično dijele svoje znanje, vrijeme, poznanstva i savjete. Unatoč velikom iskustvu svakog člana tima u svojoj struci, kao timu nam je nedostajala sveobuhvatnost poslovnih vještina. Ove se vještine počinju razvijati kada kreneš razvijati posao i nailaziš na prepreke. Jako je vrijedno i biti okružen drugim startupima i dijeliti iskustva s njima. Omogućivši sve to, Algebra predvodi jednu veliku revoluciju u obrazovanju i pristupu edukaciji iz svih područja, a posebno u segmentu poduzetništva.

7) Koja biste iskustva sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru podijelili s kolegama iz startup zajednice?

Mentorstvo je jedan od najvažnijih elemenata sudjelovanja u inkubatoru. Algebra u tom smislu nudi nevjerojatne resurse i mentore koji su s vama spremni podijeliti brojne kontakte i poznanstva. Iz toga se rađa networking – proces u koji se gotovo svaki startup jako teško upušta sam. Ili ne znate kako početi ili mislite da nemate gdje početi.

Puno smo naučili i po pitanju marketinških strategija i rada na vlastitoj vidljivosti. Učimo i biti puno reprezentativniji i kvalitetno odrađivati PR.

Pristup otvorenog uma, srca i volje može lansirati u svijet ideju koja se rodila u vašem podrumu ili garaži. I zato - stay hungry, stay foolish - mi zasigurno hoćemo!

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas