Image for VoltBit – sistem za udaljeno upravljanje proizvodnjom vina
Naslovnica

VoltBit – sistem za udaljeno upravljanje proizvodnjom vina

Sve su veće potrebe za udaljenim upravljanjem i nadzorom proizvodnih procesa, a proizvođačima žele i smanjiti troškove i optimizirati proizvodnju. Razgovarali smo s Filipom Kadumom i Andrejem Juričićem koji su osmislili sistem VoltBit. Saznali smo kako se VoltBit sistem primjenjuje u proizvodnji vina i kakvi su im dojmovi sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru.

Filipe, Andrej, predstavite nam se - čime se bavite u timu i izvan njega?

Mi smo Filip i Andrej, dvojica prijatelja i poznajemo se još od srednjoškolskih dana. Obojica smo inženjeri elektrotehnike i studirali smo na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Posao nas je obojicu doveo u Zagreb. Ja radim u Siemensu kao project manager od završetka fakulteta, kaže Filip.

Ja radim u Elektrogenu kao inženjer automatike. Filip i ja prošle godine započeli smo suradnju na VoltBit projektu, u kojem sam ja preuzeo odgovornost za razvoj automatike, a Filip je odgovoran za vođenje projekta i programiranje, kaže Andrej.

Razvili ste VoltBit – što je i čemu služi vaše poslovno rješenje?

VoltBit je sistem upravljanja proizvodnim procesima u vinskim podrumima. Služi za nadzor procesa proizvodnje vina, njegovu kontrolu i udaljeno upravljanje. Posebnost ovog sistema je u tome što proizvođač vina putem web ili mobilne aplikacije u svakom trenutku može dobiti uvid u stanje u vinskim bačvama, neovisno o tome gdje se nalazi. Što je najbitnije, proizvođač može upravljati temperaturom i razinom kisika u bačvama te tako direktno utjecati na kvalitetu vina, opisuje Filip.

Kako se pojavila vaša ideja za nadziranje udaljenih poslovnih prostora?

Dolazimo iz kraja u kojem ima jako puno vinara, a i Filipova obitelj ima svoj vinski podrum. Kroz razgovor s vinarima primijetili smo velik potencijal za optimizaciju troškova proizvodnje vina, ali i poboljšanje kontrole proizvodnje. Tako smo se odlučili za razvoj VoltBit-a, kaže Andrej.

Kome je VoltBit namijenjen i koji su benefiti njegovog korištenja? Koje komponente proizvodnje proizvođač može nadzirati i koje mu informacije pruža usluga VoltBit?

VoltBit je prvenstveno namijenjen malim i velikim proizvođačima vina. Proizvođači mogu nadzirati temperaturu i razinu kisika u vinskim bačvama i upravljati rashladnim sustavom putem VoltBit aplikacije. Time proizvođač direktno smanjuje troškove radne snage, ali i odgovorno upravlja rashladnim sustavom i vinskim otpadom. Osim toga, VoltBit prepoznaje nelogičnosti u proizvodnim vrijednostima i o tome obavještava proizvođača putem aplikacije, porukom ili e-mailom. Na ovaj način VoltBit osigurava maksimalnu kvalitetu vina i optimizaciju proizvodnje.

U kojim se još industrijama može upotrijebiti vaše rješenje?

VoltBit je trenutno prilagođen industriji proizvodnje vina, no sistem se uz minimalne preinake može prilagoditi i za proizvođače piva. Osim toga, sistem se može prilagoditi i za primjenu u bilo kojoj industriji kojoj je potrebno udaljeno upravljanje proizvodnim procesima. Ideja nam je nakon primjene u industriji proizvodnje vina širiti razvoj u smjeru custome made sistema za ostale proizvodne grane, kaže Andrej.

Kako je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo razvoju vašeg proizvoda i usluge?

Sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru prije svega nam je pomoglo da razradimo našu marketinšku strategiju. Prije sudjelovanja u inkubatoru razmišljali smo samo o tehničkoj izvedbi naše ideje. No, nismo se posvećivali brandingu i marketingu. Dobrim marketinškim planom svoj proizvod možemo plasirati na tržište i doprijeti do ciljane publike pa je to vrlo bitna stavka koju itekako treba imati na umu prilikom razrade poslovnog plana, ističe Filip.

Koje biste benefite sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru posebno izdvojili?

Mnogo je benefita sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru i zaista je teško izdvojiti samo neke. Vjerujemo da je jedan od najvećih benefita definitivno networking i povezivanje sa svijetom poduzetnika. Također, veliki benefit bio nam je sudjelovanje na Final Pitch natjecanju na kojem smo imali mogućnost prezentirati svoju ideju potencijalnim investitorima i poslovnoj zajednici.

Taj dan nikad nećemo zaboraviti i zahvalni smo Algebra LAB-u što nam je omogućio da se predstavimo javnosti i, dakako, što nam je pružio cijelo neprocjenjivo iskustvo sudjelovanja u startup inkubatoru, zaključio je Filip.

#VoltBit #AlgebraLAB