Image for 15 godina Algebre u Osijeku
Naslovnica

15 godina Algebre u Osijeku

Obilježili smo 15 godina otvorenja Algebrine osječke poslovnice, pod egidom „Znanje kreće iz Osijeka“. Uvodni govor na svečanom obilježavanju održao je dekan Visokog učilišta Algebra, doc. dr. sc. Mislav Balković, koji se osvrnuo na trendove i izazove u sustavu obrazovanja: „Najveći izazovi koji su danas pred nama, a koji se odnose na demografiju i razvoj tehnologije, u polje mogućeg rješenje stavljaju upravo obrazovanje. U EU u zadnjih 10 godina Republika Hrvatska je izgubila dosta, 6,5% djece samo u osnovnim školama, čak 18,5% upravo u vašoj, osječko-baranjskoj županiji, a to pred sve nas, bilo da smo poslodavci, zaposlenici, djelatnici u obrazovanju stavlja velike izazove jer je sustav međugeneracijske solidarnosti prema kojemu oni koji rade stvaraju dodanu vrijednost za one koji su u mirovini dugoročno neodrživ ako je broj onih koji bi trebali stvarati vrijednost sve manje. Jedno od rješenja za taj problem je i obrazovanje. Sektor u kojem smo mi aktivni, a to je područje digitalnih tehnologija, najlakše možemo mjeriti pokazateljima na širokom populaciji, pri čemu je korisno Eurostatovo istraživanje koje pokazuje kakvi smo korisnici, a kakvi stvaratelji tehnologije. U dijelu korištenja npr. naručivanju taxi usluge putem aplikacije ili rezervaciji turističkog smještaja putem online portala, Hrvatska stoji dobro, bolje od prosjeka, ali kad se radi o stvaranju contenta npr. pisanju koda ili kreiranju audiovizualnog sadržaja, onda je stvar dosta drugačija, tu smo na začelju Europe. Moramo biti svjesni da su IT proizvodi, odnosno stvaranje digitalnih produkata, ono što u konačnici donosi najviše rezultata, a tu je uloga obrazovanja s AI i novim tehnologijama dodatno važna.“

Osvrnuo se i na dosadašnji rad Algebre u Osijeku: „U Osijeku se zadnjih 15 godina kao organizacija trudimo dati svoj maksimum na području kvalitete u obrazovanju, a imali smo sreće da su nas odabrala oba osječka centra kompetentnosti (RCK) kao partnera s kojima ćemo zajednički producirati nastavne materijale i metode osiguranja kvalitete. To su projekti koji donose što u području znanja, što tehnologija, u svakoj od tih škola oko 10 milijuna eura. U Osijeku je danas aktivan i Software City te su u grad došle mnoge nove investicije, to su sve male iskre obrazovanja koje treba podržati jer obrazovanje je svjetionik koji svakoj regiji pomaže da se smanji odljev znanja i stvaraju mjesta izvrsnosti. Vjerujemo da smo u tome i mi imali svoj doprinos te smo na to jako ponosni i zahvalni na toj prilici“ – zaključio je Balković.

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebre, koji se u svom govoru „Znanje kreće iz Osijeka“ prisjetio Algebrinih početaka u Osijeku te iznijeti brojke o ukupnom rastu i razvoju Algebra grupe u proteklih 15 godina, ali se dotaknuti i strukturalnih ulaganja u obrazovanje i ICT sektor, kao i utjecaja rasta te novih zapošljavanja u ICT-u na lokalnu zajednicu, ali i cjelokupno društvo.

„Industrije koje želimo podupirati kroz obrazovanje. U Hrvatskoj se događa trenutno puno aktivnosti koje za cilj imaju podršku ICT industrije i kojima fokus nije samo na turizmu. Uvijek znam reći da možda nismo dovoljno brzi, ali to je zato što dolazim iz sustava koji se iznimno brzo mijenja, npr. samo ove godine pokrenuli smo četiri nova studijska programa, no to je princip kojeg će vjerojatno morati primjenjivati i druge institucije, a mi smo otvoreni za suradnju sa svima. Imamo odličnu suradnju s FERIT-om i drugim fakultetima, a vjerujem da će se to i dalje razvijati. U Strategiju Digitalne Hrvatske do 2032. godine uvršteno je nekoliko zanimljivih stvari, npr. Hrvatska želi do 2032. godine imati barem 13% udjela ICT industrije u BDP-u. Kad to usporedimo s 20% udjela turizma u BDP-u, onda znamo da to ozbiljno zvuči, no sretan sam da imamo ambiciozan cilj, za kojeg je važno da se počne što prije provoditi. Uz tu strategiju, postoji i niz drugih dokumenata kojima je za cilj upravo podrška ICT industriji i obrazovanju u segmentu digitalnih tehnologija. Današnjom proslavom 15 godina osječke poslovnice i otvaranjem dvaju novih online kabineta povećavamo Algebrine kapacitete u Osijeku za čak 130%. U zadnje tri godine afirmirao se rad na daljinu, ali i obrazovanje na daljinu, mi smo prepoznali taj potencijal i to posebno u Osijeku koji je nakon Zagreba drugi grad po interesu za obrazovanje i rad u području digitalnih tehnologija, a kroz osječku poslovnicu Algebre u proteklih 15 godina prošlo je više od 100 predavača, a želimo ih u budućnosti što više uključiti u online predavanja koja slušaju polaznici iz cijele Hrvatske. Novi online kabineti će omogućiti kvalitetnu online nastavu za više od 1.000 polaznika godišnje iz područja informacijskih tehnologija, dizajna, marketinga, knjigovodstva, EU fondova te mnogih drugih.“

Znanje kreće iz Osijeka

Događanju je podršku dala i Jasenka Crnković, zamjenica gradonačelnika Osijeka: „Čestitam Algebri na 15 godina uspješnog i kvalitetnog rada. U gradu Osijeku, osim u infrastrukturu, ulažemo i u ostale strateške projekte grada i to u iznosu od ukupno 200 milijuna eura. Posebno nas veseli što je fokus uprave grada stavljen upravo na projekte koji se tiču ulaganja u obrazovanje na svim razinama. Svakom investitoru je najvažniji pool, odnosno radna snaga ljudi koji će moći raditi za njih, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje između javnog i privatnog sektora pri stvaranju kvalitetnih novih kadrova. Usko surađujemo s Osijek Software City, čime se trudimo podupirati izvrsnost i stipendirati deficitarna zanimanja, uz suradnju s poduzetnicima i tržištem koji će definirati kakva zanimanja su im najpotrebnija, a kako bismo spriječili daljnji odljev mozgova.“

Ankica Vučkovićrukovoditeljica Odjela za tržište rada HZZ-a Osijek govorila je o sustavu vaučera koje HZZ omogućuje svima koji traže zaokret ili dodatan vjetar u leđa u svom karijernom razvoju, a u čemu je Osijek jedan od gradova predvodnika u zemlji. „Online nastava mnogima olakšava pristup obrazovanju, a i nama je u HZZ-u iznimno olakšala provedbu obrazovnih programa. Ponosna sam na suradnju s Algebrom kroz koju na razini cijele regije, ali i RH, uspješno provodimo programe obrazovanja osluškujući potrebe korisnika i nezaposlenih osoba, ali i poslodavaca te se trudimo zajedničkim snagama pomoći kreirati i ponuditi najbolje programe.“

U Osijeku 16 Algebrinih predavača drži tzv. voucher grupe iz područja UX dizajna, Front Enda, Cisca, Android developmenta i drugih. Do sada je kroz nju prošlo 620 polaznika kroz sustav vouchera, a ukupno njih preko 3.000 kroz zadnjih 15 godina. Cisco NetAkademija nekoliko godina zaredom dodijelila je titulu Expert Level Instructor upravo Algebrinim osječkim predavačima, čime su se našli na listi 10% najboljih instruktora na svijetu. Cisco Networking Academy krovna je organizacija tvrtke Cisco koja se bavi specijalističkom edukacijom.

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.