Image for Digitalno odrastanje
Naslovnica

Digitalno odrastanje

Nije jednostavno biti roditelj u svijetu, u kojem djeca odrastaju „digitalno“. Važno je da im pomognemo naučiti što znači koristiti digitaliju na zdrav način. Pri tome se za taj zadatak ne možemo osloniti samo na škole: roditelji igraju važnu ulogu u podučavanju djece tim vještinama.

Donosimo par savjeta Američke pedijatrijske akademije na temu kako roditelji mogu upravljati digitalnim svijetom kroz koji se probijaju zajedno sa svojom djecom.

1. Digitalne medije tretirajte kao što biste tretirali bilo koji okoliš u životu svoga djeteta.

Ista pravila trebaju vrijediti i za stvarni i za virtualni svijet. Postavite granice: djeca ih trebaju i očekuju. Upoznajte prijatelje svoje djece, ne samo one u stvarnom svijetu, već i one koji su online. Upoznajte koje platforme i aplikacije vaša djeca koriste, koje mrežne stranice posjećuju i što rade online.

2. Postavite granice i potičite vrijeme za igru.

Korištenje digitalije, kao i sve ostale aktivnosti, treba imati razumne granice.

3. Obitelji koje se zajedno igraju, zajedno i uče.

Obiteljsko sudjelovanje je odlično za aktivnosti u digitalnom mediju: potiče društvene interakcije, povezivanje i učenje. Odigrajte video-igricu sa svojom djecom. Možda vam neće ići onako dobro kao njima, ali to je odličan način da pokažete svoj sportski duh i pristojan pristup igri.

4. Budite dobar uzor.

Pokažite primjerom djeci što znači pristojnost i dobro ponašanje na društvenim mrežama. I budući su djeca sklona oponašanju, postavite granice i na svoje vrijeme koje provodite online.

5. Upoznajte vrijednost komunikacije licem-u-lice.

Mala djeca najbolje uče kroz dvosmjernu komunikaciju. Ona je kritično važna i za razvoj jezika. Može se odvijati izravno ili kroz video-razgovore.

6. Stvorite u stanu tzv. „zone bez digitalije“.

To je posebno važno za vrijeme obiteljskog ručka. Punite digitalne uređaje preko noći izvan sobe u kojoj spavaju djeca, kako biste izbjegli dovoditi ih u napast da uzmu svoj uređaj u vrijeme dok bi trebali spavati.

7. Nemojte koristiti tehnologiju u svrhu emotivnog smirenja.

Digitalija može biti vrlo efikasna za smirivanje i utišavanje djece, ali ne bi smjela biti jedini način na koji uči smiriti se. Djecu treba naučiti kako prepoznati i nositi se s jakim emocijama, osmisliti aktivnosti protiv dosade, i smiriti se – i to sve bez tipkanja.

8. Napravite svoju zadaću: istražite razne aplikacije za djecu.

Više od 80.000 postojećih aplikacija nosi naziv „edukativne“, ali nisu sve iste kvalitete – upravo suprotno.

9. Sasvim je u redu da vaš teenager provodi vrijeme online.

U današnje vrijeme, online veze i odnosi dio su tipičnom adolescentskog razvoja. Društvene mreže pomažu teenagerima u njihovom istraživanju sebe samih i svoga mjesta u svijetu odraslih. Samo budite sigurni da se vaš teenager ponaša adekvatno i u stvarnom i u virtualnom svijetu – bez razlike. Djecu često treba podsjetiti da postavke o privatnosti na društvenim mrežama ne garantiraju privatnost, i da su slike i misli koje su podijelili online postali dio njihovog digitalnom potpisa zauvijek. Uvijek držite komunikaciju s djecom otvorenom i dajte im do znanja da ste tu za njih, ako imaju pitanja o digitaliji.

10. I zapamtite: i u digitalnom svijetu, djeca će uvijek biti djeca.

I radit će greške. I kao i uvijek s njihovim greškama, pristupite im s razumijevanjem i pokušajem da ih nešto naučite, a ne kaznite. Ali neki prijestupi, poput sextinga, cyber-bullyinga, ili objavljivanja neprimjerenih fotografija, mogu biti indikacija da su problem na vidiku. Kao roditelji, trebamo pomno promatrati ponašanje naše djece u digitalnom svijetu, i po potrebi, potražiti i profesionalnu pomoć.

I za kraj, još malo argumenata zašto se trebamo aktivno sudjelovati u online svijetu naše djece:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.

Povećaj font