Image for Elementi digitalnog učenja
Naslovnica

Elementi digitalnog učenja


Povratak na početnu stranicu

Sustav za digitalno učenje sastoji se od tri osnovna elementa:

VLE (Virtual Learning Environment)

VLE – virtualna okolina za učenje – je komplet standardiziranih komponenti za učenje, dizajniranih tako da povežu učenje s postojećim informatičkim sustavom unutar organizacije ili putem web portala za učenje. Često se naziva i LMS – learning management system ili sustav za upravljanje učenjem. Svrha mu je da organizaciji u kratkom vremenskom roku pruži centralizirano okruženje učenja putem računala koje ne ovisi o geografskom razmještaju zaposlenika, njihovom predznanju, ulogama u poduzeću… Softver koji čini osnovu VLE-a upravlja svim elementima nastave, evidentira sve parametre potrebne za praćenje procesa. Na temelju tih parametara moguće je u svakom trenutku pratiti napredak pojedinog zaposlenika ili grupe, te na kraju edukacijskog procesa pouzdano mjeriti i analizirati učinak.

U svijetu rapidno raste broj VLE rješenja koji se po kvaliteti i mogućnostima znatno razlikuju. Algebra na svojoj infrastrukturi primjenjuje prilagođeni sustav otvorenog koda. Parametri odabira ovog rješenja temelje se na skalabilnosti, fleksibilnosti, provjerenosti na velikom broju korisnika i podržavanju svih standarda digitalnog učenja.

Polaznik sustavu pristupa sa svojeg računala i uključuje se u proces nastave u vrijeme kada to njemu najviše odgovara. Prema programu nastave odabire modul za učenje i pristupa nastavi (lekciji). Proces je kontroliran i praćen od strane VLE-a. Evidentira se vrijeme pristupa modulu, uspješnost nastavnih koraka, provedeno vrijeme, završni rezultati. Podaci se pohranjuju u bazu podataka i dostupni su za analizu i prezentaciju različitim korisnicima (voditelj projekta, mentor nastave, management…). Sustav prati sve polaznike unutar predviđenog vremena, omogućava komunikaciju po sistemima: jedan na jedan, jedan prema više, više prema više, pruža uvid u podatke prijašnjih nastava i iskustva polaznika iz drugih skupina.

Digitalni sadržaj (Content)

Digitalni sadržaj je ključni dio procesa učenja. Algebrin model pruža multimedijalno iskustvo učenja služeći se slikom, zvukom(glasom), animacijom, videom i interakcijom.

Moduli za učenje nisu statički već su inteligentno vođeni auditivno i vizualno. Svakom modulu se pristupa onoliko puta koliko je potrebno da rezultat bude zadovoljavajući.

Više o sadržajima i pristupu izradi možete pronaći u nastavku, pod poglavljem “Obrazovni sadržaj”.

Suradnja (Collaboration)

Komunikacija unutar sustava je višedimenzionalna. Primarni cilj komunikacije jest suradnja (collaboration) polaznika i mentora nastave, te polaznika međusobno. Kako su ove dvije metode usmjerene ka istom cilju, postiže se sklad procesa komunikacije. Suradnja omogućuje nadzor sustava i pospješuje učenje, jer udaljene stanice za učenje (računalo i polaznik) povezuje u zajednicu okupljenu s istim ciljem. Pretvoriti u tako rezultati pojedinca su bolji jer postoji benchmark koji stimulira/motivira polaznike da postignu veći individualni uspjeh. Razmjena iskustava i savjeta je od neprocjenjive važnosti. Alati suradnje jesu e-mail, forum, (pitanja/odgovori/komentari), chat (direktna diskusija), wiki i razne druge aktivnosti.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.