Naslovnica

Digitalna fotografija u promociji i očuvanju kulturnog nasljeđa

BESPLATNA  radionica o digitalnoj fotografiji

PROVEDENA GRUNDTVIG RADIONICA!

Grundtvig je jedan od potprograma  Programa za cjeloživotno učenje namijenjen obrazovanju odraslih, stjecanju  znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i  poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života. Sudjelovanje u  Grundtvigu pruža priliku za neprestanim učenjem i usavršavanjem. Uz neprestane u  promjene u društvu, obrazovanje je neophodan proces koji traje cijeli život, a  potprogram Grundtvig jedan je od potprograma kojem je cilj uključiti odrasle u  obrazovni sustav i tržište rada.

Od prvog do sedmog travnja u  Algebri u Zagrebu održana je Grundtvig radionica na temu „Digitalna fotografija  u promociji i očuvanju kulturnog nasljeđa“ s ciljem razvoja znanja i vještina korištenja  digitalne fotografije u svakodnevnom životu, s naglaskom na hrvatskoj kulturnoj  tradiciji. Od gotovo stotinu prijavljenih kandidata izabrano je deset sudionika  iz Litve,Latvije, Bugarske, Cipra, Engleske, Njemačke, Italije, Slovenije i  Španjolske te pet iz Hrvatske.

Kroz šest dana radionice  sudionici su učili o osnovnim konceptima digitalne fotografije, o tehničkim  vještinama korištenja digitalnog fotoaparata, o reportažnoj fotografiji kroz  povijest hrvatskog nacionalnog folklora, o uličnoj fotografiji na primjeru poznatog  hrvatskog uličnog fotografa Toše Dapca te portretnoj i modnoj fotografiji na  tradicionalnoj hrvatskoj odjeći.       Teorijska predavanja bila su popraćena  praktičnim radionicama nakon svake teme.

Posjet nacionalnom folklornom  ansamblu „SKUD Ivan Goran Kovačić“ označio je radionicu „Učenje o Hrvatskoj  kroz narodne pjesme i ples“. Sudionici su snimali reportažne fotografije  njihove probe, pjesama i plesova.

Radionica „Hrvatska u očima  Europljanina“ bila je samostalna radionica u kojoj su sudionici u šetnji  Zagrebom snimali fotografije Gornjeg i Donjeg grada iz perspektive njihovih  različitih kulturnih pozadina.

Organiziran je i cjelodnevni  izlet u Trakošćan i Krapinu pod nazivom „Zajedničko podrijetlo“. Cilj ove  radionice bilo je snimanje putopisnih fotografija temeljenih na, kako i sam  naziv kaže, zajedničkom podrijetlu. Sudionici su posjetili dvorac Trakošćan,  njegov muzejski prostor i okruženje dvorca, posjetili su Muzej krapinskog  neandertalca te uživali u krajolicima Hrvatskog zagorja.

Modnu fotografiju sudionici su  snimali kroz radionicu „Današnja moda inspirirana tradicionalnom hrvatskom  odjećom“ u sklopu posjeta udruzi „Petrine pletilje“ i hrvatskoj kući „Materina  priča“ gdje su se uz samu odjeću upoznali i s načinima na koje se ona  izrađivala te ostalim tradicionalnim djelatnostima različitih hrvatskih  područja.

Kako bi pokazali svoje najbolje  radove, sudionici su obrađivali fotografije koje su snimili koristeći računalni  program za obradu fotografija, izradili svoje portfelje, te pripremili izložbu  3 najbolja rada svakog od njih. Izložba je održana u Algebrinim prostorijama  posljednji dan radionice, a sudionici su među sobom odabrali i onog najboljeg  koji je kao nagradu dobio voucher za besplatni smještaj i sudjelovanje na  jednoj od radionica (prema vlastitom izboru) na fotografskom festivalu „Rovinj  Photodays“ u lipnju u Rovinju.

Sudeći prema zadovoljstvu i  iskustvima koja su sudionici prikupili te podijelili s nama u ovih nekoliko dana  svog boravka u Zagrebu, radionica je provedena vrlo uspješno i postigla sve  svoje ciljeve.

 

Mogućnost BESPLATNOG sudjelovanja na međunarodnoj  Grundtvig radionici na temu Digitalna fotografija u promociji i očuvanju  kulturnog nasljeđa.

 • Radionica se odvija na engleskom  jeziku.
 • Radionica se odvija od 1.4.2012. do 7.4.2012. u Algebri u Zagrebu, Ilica 242.
 • Trajanje radionice je 44 sata.
 • 5 je slobodnih mjesta te se  temeljem određenih kriterija vrši selekcija.

Ciljne skupine – tko se  može prijaviti:

 • Odraslih (18 godina ili više),  zainteresirani i motivirani za stjecanje znanja i vještina u digitalnoj  fotografiji koji je od osobnog značenja pojedincu.
 • Kandidati moraju biti državljani  Republike Hrvatske.
 • Prednost imaju nezaposleni,  manje obrazovani i na drugi način socijalno i zemljopisno prikraćeni.
 • Zbog teme radionice,  sudjelovanje ne ovisi jako o znanju stranih jezika, ali je nužno osnovno  poznavanje engleskog jezika kako bi se radionica mogla pratiti.
 • Radionica je dostupna za osobe s  manjim do umjerenim stupnjem invaliditeta zbog opsežnih „off-site“ aktivnosti  koje će obuhvatiti niz institucija u i izvan Zagreba. Iz tog razloga, iako je  naša institucija u potpunosti opremljena za osobe s invaliditetom, ova radionica  nije dostupna za slijepe i slabovidne osobe, gluhe osove ili osobe u  invalidskim kolicima.

Cilj radionice:

 • Cilj je razvijanje znanja i  vještina u području digitalne fotografije za upotrebu u svakodnevnom životu, s  naglaskom na hrvatsku kulturnu tradiciju.

Program radionice:

 • 1.4.2012. – Uvodno predavanje
 • 2.4.2012. – „Hrvatska u očima Europljana“.  Uvod u uličnu fotografiju. Photo-session na Gornjem i Donjem gradu u Zagrebu.
 • 3.4.2012. – „Učenje o Hrvatskoj kroz    narodne pjesme i plesove“. Uvod u reportažnu fotografiju. Photo-session s    Ansamblom narodnih plesova Lado.
 • 4.4.2012. – „Zajednički preci“.    Cjelodnevni izlet u Krapinu i Trakošćan. Učenje o putopisnoj fotografiji na    stvarnim primjerima.
 • 5.4.2012. –„Današnja moda nadahnuta    hrvatskim narodnim nošnjama“. Uvod u portret i modnu fotografiju.    Photo-session s „Petrinim pletiljama“, modnom tvrtkom za proizvodnju    tradicionalne odjeće.
 • 6.4.2012. – Priprema fotografija za    izložbu. Završna evaluacija. Izložba fotografija.
 • 7.4.2012. – Završetak radionice.

Kako se prijaviti:

 1. Preuzmite Learner application form i ispunite ga (na engleskom jeziku!).
 2. Pošaljite Application form i svoj životopis (također na  engleskom jeziku!) putem e-maila na info@algebra.hr.
 3. Potpišite Application form i pošaljite ga poštom ili donesite osobno u: ALGEBRA d.o.o., Ilica 242, 10000 Zagreb (za Grundtvig radionicu)
 4. Ukoliko ih imate, možete poslati i nekoliko fotografija koje  ste sami izradili.
 5. Ako ispunjavate uvjete i budete odabrani, kontaktirat ćemo Vas putem e-maila.

Za sve prijave i informacije  možete se obratiti na info@algebra.hr.

Disclaimer:

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the  Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the  information contained therein.

Ovaj projekt  se financira isključivo uz podršku sredstava Europske komisije.Ova publikacija odražava  isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati  odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.

Povećaj font