Naslovnica

Nacionalna dostupnost modernih programa obrazovanja u području poduzetništva, turizma, prodaje i marketinga oslonjenih na poslovne vještine i informacijsku tehnologiju kao osnove za veću konkurentnost

Nacionalna dostupnost modernih programa obrazovanja u području poduzetništva, turizma, prodaje i marketinga oslonjenih na poslovne vještine i informacijsku tehnologiju kao osnove za veću konkurentnost

This project is funded by the European Union Ovaj projekt financira Europska unija

National availability of modern training programs in the fields of enterpreneurship, tourism, sales and marketing integrating business skills and information technology as a basis for improved competitiveness

Potpisom IPA grant ugovora vrijednog preko 200.000 eura u okviru natječaja „Regionalna mreža obrazovanih ustanova za obrazovanje odraslih“, Pučko otvoreno učilište Algebra s partnerima Pučkim otvorenim učilištem Samobor, Pučkim otvorenim učilištem Zaprešić, Hrvatskom zajednicom Pučkih otvorenih učilišta i Hrvatskom udrugom poslodavaca, 6. studenog 2010. pokrenut je projekt s ciljem razvoja 5 novih programa obrazovanja, dva u području prodaje te po jedan u području poduzetništva, marketinga i turizma, koji se oslanjaju na IT tehnologiju i poslovne vještine kao osnove za veću konkurentnost na tržištu.

U sklopu projekta izradit će se nastavni materijali za nove programe, opremiti 3 učionice za izvođenje nastave u partnerskim ustanovama te provesti obuka ciljane skupine od ukupno 70 nezaposlenih osoba.

Dugoročni cilj koji se projektom želi postići je povećanje nacionalne konkurentnosti i razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, povećanje razine znanja i kompetencija temeljeih na zahtjevima tržišta kao osnova za bolju produktivnost i zapošljivost, te uvođenje šire svijesti o cjeloživotnom učenju kod zaposlenih i nezaposlenih građana i tvrtki kao nužnosti za daljnji nacionalni razvoj.

Održana su 2 kruga fokus grupa, za 4 područja (prodaja, marketing, poduzetništvo i turizam) na kojima je dogovoren okvir novih programa koji će se raditi u projektu. 5 novih programa su: Specijalist prodaje, Specijalist u turizmu i ugostiteljstvu, Operater pozivnog centra, Poduzetništvo i Suradnik u marketingu. Programi će pokrivati područja istaknuta kroz provedeno istraživanje i analizu potreba poslodavaca i tržišta te kroz preporuke poslodavaca koji su sudjelovali u radu fokus grupa. Predložena je osnovna struktura modula svakog pojedinog programa te trajanje što će biti temelj stručnjacima za izradu novih kratkih programa te priručnika za iste.

Za 23.2.2011. Odjel za  financiranje i ugovaranje IPA programa Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih najavio je svoj posjet i nadzor provedbe projekta. Posjetu su prisustvovali predstavnici svih partnera u projektu te 4 predstavnika ASO-a. Na naše zadovoljstvo, prema nacrtu bilješke koji je dostavljen nakon posjeta, predstavnici ugovornog tijela utvrdili su da sve aktivnosti teku u skladu s vremenskim planom i programom. Nositelj projekta i Partneri izrazili su obostrano zadovoljstvo vezano na zajedničku suradnju. Komunikacija projektnog tima je na vrlo visokoj razini iz čega proizlazi dobra koordinacija između svih sudionika projekta.

Temeljem postojećih poslovnih modela opisanih od strane partnera (POU Zaprešić i POU Samobor), održan je konzultativni sastanak 3 POU-a vezan uz kolaboracijski sustav koji će razvijati kroz projekt. Ovime je započela najduža aktivnost u projektu – razvoj IT kolaboracijskog sustava. Postojeći modeli te prijedlozi i dogovor oko sadržaja koji bi novim sustavom trebao biti pokriven su osnova temeljem koje su Algebrini interni stručnjaci započeli su izradu funkcionalnih i tehničkih specifikacija.

Provedena je TNA analiza potreba postojećih predavača kako bismo izabrali do 18 predavača iz POU Samobor, POU Zaprešić i POU Algebra koji će proći kratku edukaciju (train the trainers session) za module za koje je ustanovljeno da postoji najmanje znanja. Napravljen je upitnik te su na osnovu popunjavanja istog napravljeni kratki trening planovi za svakog od predavača koji će proći edukaciju.

Temeljem podrobne analize tržišta te  raspisanog natječaja za nabavu opreme kojom će se opremiti 3 učionice u 3 partnerska učilišta novim računalima te audio-video opremom, te audio-video konferencijska dvorana u HZPOU, potpisan je ugovor s dobavljačem. Oprema je isporučena u POU Algebru te predstoji njezino postavljanje u učionice.

Provedenom analizom tržišta ustanovili smo da ćemo za izradu priručnika morati angažirati više stručnjaka u odnosu na inicijalno predviđeno jer zbog opsežnosti materijala, kratkog trajanja projekta te različitosti područja unutar kojih se novi programi razvijaju, nismo mogli pronaći jednog dobavljača koji bi napravio priručnike za polaznike i predavače za svih 5 novih programa. Odobrenjem od strane ASO DEFCO-a, započeli smo potragu za dobavljačima koji će napraviti nove programe. Pregovori su u tijeku te se uskoro kreće razvoj materijala koji će se koristiti za nastavu novih programa.

Funkcionalne i tehničke specifikacije za razvoj IT kolaboracijskog sustava su dovršene te je omogućen dovršetak natječajne dokumentacije za izradu navedenog softvera. Natječajna dokumentacija je dovršena, potraga za mogućim ponuđačem je u tijeku te će se uskoro raspisati natječaj.

 

projekti_clip_image001 EuropeAid Development and Cooperation

projekti_clip_image001Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj

Disclaimer:

“The contents of this publication are the sole responsibility of Public Open College Algebra and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.”

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.