Naslovnica

Održana završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“

Održana završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“

U prostoru Pučkog otvorenog učilišta Algebra održana je 29. studenog 2016. završna konferencija u sklopu projekta „Primjena Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a) u ustanovi za obrazovanje odraslih u području računarstva“, koji je sufinanciran iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda Europske unije u sklopu programa 2007.-2013. Partneri projekta su Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatski informatički zbor, a projekt je imao za cilj osigurati bolju kvalitetu programa.

Konferenciju je otvorila koordinatorica projekta Josipa Relota Kezerić koja je prezentirala ciljeve i rezultate projekta koji je trajao godinu dana. Svrha projekta je uređenje sustava djelomičnih kvalifikacija u području računarstva i informacijskih tehnologija u obrazovanju odraslih, oslanjajući se direktno na osnovna načela Zakona o hrvatskom kvalifikacijom okviru (NN 22/13) te metodologiju Pravilnika o Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (NN 62/14) i Zakona te pravilnika u obrazovanju odraslih, a glavni ciljevi projekta su bili izrada jednog standarda zanimanja, sedam standarda djelomičnih kvalifikacija i sedam programa za obrazovanje odraslih u području računarstva i informacijskih tehnologija. Uspostavom novih modaliteta osiguravanja kvalitete, stručnim usavršavanjem predavača i voditelja POU Algebre te pilotiranjem novih programa za nezaposlene polaznika, polaznici u sektoru računarstva postat će konkurentniji na tržištu rada.

Mislav Balković, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Algebra, naglasio je kako sektor računarstva predstavlja rastući sektoru u smislu ostvarenih prihoda i mogućnosti broja novozaposlenih. Područje „računarstvo i informacijske tehnologije“ predstavlja jedan od rijetkih sektora za koju „Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja“ za 2015. godinu, koje priprema Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), predlažu povećanje upisnih kvota na visokoškolskoj razini, ali s jasnim implikacijama i na obrazovanje odraslih. Rastuća potražnja ljudskih resursa u ovom sektoru može se dodatno potvrditi podacima na temelju istraživanja eSkills for Jobs 2014. i 2015., iniciranog od Europske komisije, gdje najnovije analitičke procjene sugeriraju nedostatak od čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2020. godine. Računarstvo kao horizontalni sektor, postaje tako i poluga provedbe nacionalnog fokusa na poticanje vrijednosti inovativnosti, vidljivih u Strategiji poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014.-2020. Izgradnja ljudskih kapaciteta u području računarstva dodatno je naglašena i kroz činjenicu da ovaj sektor predstavlja jedno od obrazovnih područja obilježeno kontinuiranom potrebom rasta i razvoja, čime stalna povezanost s promjenama na tržištu rada postaje imperativ, značajno više nego kod nekih drugih sektora koji su tek u manjoj mjeri vezani uz rapidni razvoj tehnologije.

U sklopu konferencije prisutnima se je obratila i Zrinka Makovac, direktorica Zrika d.o.o. i stručnjakinja je za PR i marketinško komuniciranje, koja je govorila o inicijativi eSkills for Jobs, budući je Algebra nacionalni koordinator ove EU aktivnosti u Hrvatskoj.

Na zadnjem dijelu konferencije podijeljena su uvjerenja polaznicima koji su uspješno završili obrazovanje tijekom provedbe pilot projektnih obrazovnih grupa.

Konferencija se mogla pratiti uživo putem Facebook stranice Otvorenog učilišta Algebra, a tijekom konferencije je Hrvoje Balen, član Hrvatske udruge poslodavaca, prezentirao teme završne konferencije na radiu Yammat.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost POU Algebra

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.

Povećaj font