fbpx
Image for Tomislav Mesić predstavio Algebru na prestižnoj američkoj open source konferenciji
Naslovnica

Tomislav Mesić predstavio Algebru na prestižnoj američkoj open source konferenciji

Tomislav Mesić, asistent na Visokom učilištu Algebra, ovoga je ljeta posjetio Boston kako bi održao predavanje na DevConf.us, prestižnoj konferenciji s područja tehnologija otvorenog koda koju sponzorira RedHat. Dodatna zanimljivost? Tomislav je ondje, na zapaženom predavanju, govorio primarno o Microsoftovim tehnologijama, a ovdje nam ukratko prenosi svoje dojmove s konferencije iz predavačkog kuta…

Osim što predajem na Visokom učilištu Algebra, mnogo radim kao freelancer za hrvatske i inozemne tvrtke, poput Fivea. Kako sam vrlo aktivan u Toptal zajednici, pozvali su me da napravim nešto za njih, da predložim temu i da se prijavim na neku od njima važnih konferencija.

Odabrao sam Boston DevConf jer mi se, jednostavno, nalazila na putu kojim sam planirao proći. S obitelji sam planirao provesti dva tjedna u Americi pa sam odlučio probati spojiti ugodno s korisnim. I inače imam običaj kada negdje putujem (a ovaj put to je bio itinerer Boston – Salem – New York), bez obzira idem li poslovno ili turistički, usput odraditi neki posao, ali i posjetiti zanimljiva mjesta. Primjerice, konferencije posjećujem rijetko, ako ne postoji prilika da i sam u njima sudjelujem. Jednostavno, želim biti koristan.

Na DevConfu sam prošloga kolovoza tako održao predavanje o razvoju chat botova s, vjerojatno, najkraćim nazivom predavanja na toj konferenciji – Das Bot. Za temu izrade chat botova odlučio sam se jer mi se učinilo kako bi to moglo biti vrlo korisno iskustvo za mene osobno, ali i za Five i Algebru, tvrtke u kojima radim. Osim širenja znanja, tema je nudila priliku da se dođe do određenih zaključaka koji će se moći direktno primijeniti u svakodnevnom poslu.

No, glavni je izazov bio taj što – iako to možda nije posve očito na prvi pogled – dolazim iz Microsoftove tehnološke zajednice. Iako sam tehnološki agnostik i koristim i pratim sve tehnologije, životni put uvijek mi se poklapao s tom zajednicom. Bilo je stoga izazovno prijaviti temu koja se temelji na Microsoftovim tehnologijama, ali koja bi istovremeno mogla biti prihvaćena i vrlo zanimljiva open source i Linux zajednici.

Tema se pokazala u konačnici pokazala odličnom jer sam odabrao full open source Microsoft stack. Na tom području Microsoft je zadnjih godina napravio mnogo. Bot Framework, Node, Ruby, Postgres i MS VS Studio Code su open source tehnologije i razvojne platforme koje je ili Microsoft razvio ili ih podupire no u svakom slučaju odlično se uklapaju u taj novi Microsoftov svijet koji prihvaća tehnologije otvorenog koda.

S druge strane, Azure je vrlo vjerojatno najkompletnija cloud platforma koja jedina podržava apsolutno sve potrebno za razvoj "pametnih" chat botova: od razvojnog okvira, hostinga, language understanding i sentiment analysis sustava te analitike i sigurnosti. Ukratko, na jednom mjestu imate sve, a razvijati možete i na ostalim tehnologijama otvorenog koda koje ne dolaze nužno iz Microsoftovog svijeta.

Predavanju se odazvalo pedesetak posjetitelja konferencije – što smatram priličnim uspjehom budući da su se paralelno odvijala još 3 tracka – a reakcije su bile samo pozitivne jer je predavanje, osim samog demoa, uključivalo i praktičan prikaz onoga što na ovom području rade Algebra i Five te koliko su u tome uznapredovali. Trud oko nastupa na DevConfu.us se, rekao bih, posve isplatio!

Pogledajte prezentaciju

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newsletter.