Image for Blog i studentske priče
Naslovnica

Blog i studentske priče

INTERNET STVARI:

IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice

Blog i studentske priče

Iskoristi 20% popusta


Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Visokog učilišta Algebra.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više informacija o EU fondovima molimo potražite na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr.

Europski socijalni fond, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020

ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra
UP.03.1.1.02.0021. / 2018 – 2021.

Blog s Proljetne škole Internet stvari i umjetna inteligencija

Proljetna škola Internet stvari i umjetna inteligencija organizirana je u sklopu projekta ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra i održana u svibnju 2021. godine na kampusu Visokog učilišta Algebra.

Studenti diplomskih i preddiplomskih studija s različitih visokoobrazovnih institucija u Hrvatskoj proveli su, zahvaljujući ovom projektu, dva tjedna savladavajući znanja i vještine iz područja interneta stvari i umjetne inteligencije. Dinamični nastavni program pripremili su predavači Tomislav Ražov i Zvonimir Anić, vanjski suradnici Visokog učilišta Algebra, istinski entuzijasti i stručnjaci u području implementacije tehnologije umjetne inteligencije. Jedna od odlika njihove metodologije predavanja svakako je i inzistiranje na samostalnom istraživanju i zaključivanju, te na timskom radu koji studentima pruža praktični uvid u mogućnosti primjene najnovijih tehnoloških dostignuća.

Jedan od svakako najzanimljivijih elemenata projekta studentima je bilo programiranje i uspješno upravljanje robotom za autonomnu vožnju, a sve to korištenjem računalnog vida i umjetne inteligencije. Studenti polaznici Proljetne škole IoT & AI na kraju su nastave podijelili svoje dojmove o projektu, predavačima, svojim kolegama i pokazali da je upravo pohađanje ovo škole povećalo njihov interes za nove tehnologije. Bitno je napomenuti da većina njih planira produbiti svoja znanja iz područja interneta stvari i umjetne inteligencije.

Studentima zahvaljujemo na sudjelovanju u programu Proljetne škole te želimo da stečena znanja iskoriste kao podstrek za izgradnju uspješne globalne karijere u svijetu digitalnih tehnologija.

Galerija fotografija s Proljetne škole Internet stvari i umjetna inteligencija

Video priča s Proljetne škole Internet stvari i umjetna inteligencija

Blog sa Zimske škole Internet stvari

Organiziran u sklopu projekta ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra, program Zimske škole okupio je studente s različitih visokoobrazovnih institucija i drugačijeg predznanja koji su proveli dva intenzivna tjedna u zajedničkom savladavanju novih znanja i stvaranju autonomnih IoT uređaja.

Pod stručnim vodstvom predavača Tomislava Ražova i Zvonimira Anića, studenti iz cijele Hrvatske ovladali su cijelim razvojnim putem oblikovanja pametnih uređaja od spajanja senzora i mikrokontrolera do vizualizacije podataka na mrežnoj stranici.

Hibridni oblik izvođenja nastave omogućio je studentima zaokruženo druženje, od virtualnih diskusija do grupnog obilaska Algebrinog kampusa uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Zahvaljujući predanosti predavača i entuzijazmu naših polaznika, Zimska škola rezultirala je i  dogovorima o nekim budućim suradnjama i zajedničkom projektiranju pametne opreme, sve na osnovu znanja stečenog na kolegiju Internet stvari.

Zahvaljujemo svim studentima koji su odabrali Algebrinu zimsku školu Internet stvari i veselimo se generacijama polaznika koji uspješno implementiraju znanja stečena u sklopu naših programa.

Studentska priča s druge Zimske škole

Internet stvari: IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice

Saznajte kako su naši studenti doživjeli Algebrinu zimsku školu Internet stvari!

Filip Jugkala

  • Filozofski fakultet u Zagrebu
  • Diplomski studij Informatika – istraživački smjer

…Error

<>Unknown user type

…Searching prior knowledge

<>Nothing found on IoT

Kao student koji ne dolazi sa srodnog usmjerenja (ne dajte se zavarati nazivom mog studijskog programa) i kao vjerojatno većini studenata koji su škicnuli ovu zimsku školu, bilo mi je drago čuti da sam primljen. Student Filozofskog fakulteta na Algebrinom kolegiju za IoT? Zašto ne?

Iskreno, karantena je svaku priliku za izlaskom iz kuće učinila dodatno privlačnom. Dodajte IoT toj želji i dobili ste zainteresiranog studenta. IoT je tema koja me oblijeće već godinama, ali nikako da je uhvatim. Odlučio sam da ću ja učiniti prvi korak te sam se prijavio. I upao.

Prvi dobar dojam je ostavila koordinatorica Zimske škole koja nas je o svemu obavještavala, pokazala cijeli Algebrin kampus i magičnom crnom karticom kupila svima kavu. Ili čaj, ovisno o količini sna prethodne noći.

Sadržaj programa pokriva cijeli postupak od spajanja senzora i mikrokontrolera do vizualizacije podataka na web stranici. Svakako je bilo zanimljivo vidjeti IoT u stvaranju. Predavači Tomislav i Zvonimir obojica imaju iskustvo rada s IoT-om, što je vidljivo u praktičnim primjerima kojima upotpunjuju suhoparnu, ali neophodnu teoriju.

Nažalost, većina predavanja je bila online. Profesori i mi studenti smo se složili da to nije optimalan način izvođenja ovakvog ubrzanog kolegija.

Nakon prvog tjedna, nisam bio siguran kako ću uspjeti pratiti ostatak predavanja s obzirom na to da sam još uvijek pokušavao razumjeti gradivo prvog dana. Činjenica da je dio kolega u stopu pratio tempo, pa čak i moj kolega i prijatelj s Filozofskog fakulteta, nije mi ulijevala nadu da ću ih ikad sustići. Da nije bilo Tomislavovog iskustva i Zvonimirove strpljivosti siguran sam da ne bih uspio dovršiti ovaj kolegij.

Cijenim znanje, ideje i iskustvo koje sam stekao kroz ova dva tjedna i smatram da je IoT budućnost. Uz određene preinake, siguran sam da bi kolegij ove vrste mogao ubrzo biti sastavni dio studijskih programa informatičkog usmjerenja na fakultetima.

Uporabu IoT-a vidim primarno u prometu i tvornicama, a ovisno o uspjehu implementacije, i u privatnim svrhama. Ono što mogu reći je da će IoT, kao disruptivna tehnologija, uvelike utjecati na stvaranje novih radnih mjesta, ali i ukidanje neki starih, posebice u transportom sektoru gdje će AI i autonomna vozila zamijeniti kvalificirane vozače, a podaci pokazuju da će se kroz desetak godina čak trećina ljudi morati prekvalificirati.

Siguran sam da ideja ove škole nije samo bila naučiti uspješno kodirati, već usaditi nam razumijevanje i pobuditi novi interes za IoT.

U tom slučaju, za mene je IoT zimska škola uspješna!

…Code running…

…Connecting ideas running…

…Understanding still in process…

Galerija fotografija s druge Zimske škole Internet stvari

Video priča s druge Zimske škole Internet stvari

Galerija fotografija s prve Zimske škole Internet stvari

 

Video priča s prve Zimske škole Internet stvari

Kontakt osoba za više informacija:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.