Image for Prva zimska škola
Naslovnica

Prva zimska škola

Prva zimska škola

Iskoristi 20% popusta


Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Visokog učilišta Algebra.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više informacija o EU fondovima molimo potražite na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr.

Europski socijalni fond, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020

ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra
UP.03.1.1.02.0021. / 2018 – 2021.

INTERNET STVARI:

Izrada IoT sustava za pametne kuće

2. ožujka 2020.

S posebnim zadovoljstvo javljamo kako je naša zimska IoT škola na temu “INTERNET STVARI: Izrada IoT sustava za pametne kuće” uspješno privedena kraju. Imali smo 15-ak sjajnih, kreativnih i izuzetno zainteresiranih polaznika koji su tijekom intenzivnih predavanja i praktičnog rada stekli dragocjena znanja o ovoj zanimljivoj temi. Dojmove predavača i polaznika možete poslušati u priloženom videu, a mi još jednom naglašavamo kako su digitalna znanja temelj napretka svake organizacije i područje djelovanja s trenutno najvećom stopom zapošljivosti.

Ova zimska škola provodila se u okviru projekta ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

KOJE SU PREDNOSTI SUDJELOVANJA U PROGRAMU ZIMSKE ŠKOLE INTERNET STVARI?

 • Jesi li kreativna, znatiželjna i otvorena osoba?
 • Ako si se prepoznao/la u jednom od ova tri pridjeva, Algebrina zimska škola Internet stvari pravi je izbor za tebe!
 • Želiš li provesti dva tjedna u veljači učeći o novim trendovima u razvoju tehnologije na vodećoj obrazovnoj instituciji u  području digitalnih tehnologija i usput dopisati još jednu novu vještinu u svoj CV?

Visoko učilište Algebra nudi ti veoma zanimljiv program, stoga ovu zimu možeš provesti stječući nova znanja i vještine. Program je ujedno primjenjiv, kreativan i prikladan za polaznike različitog predznanja pa se ne trebaš obeshrabriti ako se tek upoznaješ sa svijetom digitalizacije. Imamo ponešto za svakoga!

Sada kad su ti poznati svi koraci koje trebaš poduzeti kako bi ti ova zima bila nezaboravna, vrijeme je da požuriš do Algebre i pridružiš se IoT zimskoj školi! Za zimsku školu možeš se prijaviti sve do 26. siječnja 2020. Približava se tvoja dosad najbolja zima, nemoj je propustiti!

Sklopi nova prijateljstva i pridruži se brojnim mladima u kreiranju digitalne budućnosti! Dođi u Zagreb i otkrij zašto našu školu nazivaju najuzbudljivijim zimskim programom u Europi.

Budi izvrstan u onom što voliš!

Algebrin tim za međunarodnu suradnju

O PROGRAMU

Izrada IoT sustava za pametne kuće

6 ECTS

Tema ovog kolegija izrada je pametnih sustava zvanih IoT sustavi, a cilj je kolegija najprije upoznati polaznike s arhitekturom i sastavnim elementima takvih sustava te ih potom motivirati da osmisle primjenu IoT sustava. Na kraju kolegija studenti će izraditi jednostavan IoT sustav.

Arhitektura IoT sustava uglavnom se sastoji od mikrokontrolera, senzora, aktuatora i protokola. Postoje brojni mikrokontroleri, a razlikuju se u snazi, karakteristikama i cijeni.  Na ovom kolegiju polaznici će naučiti o korištenju dvaju popularnih mikrokontrolera u njihovim radnim okruženjima – ESP i Raspberry Pi. ESP platforma veoma je popularna najviše zbog njenih integriranih WiFi karakteristika i jednostavnosti korištenja, dok je Raspberry Pi popularan zbog pristupačne cijene i snažne Linuxove razvojne platforme . Koristit ćemo senzore poput temperature, vlažnosti i CO2 te učitati njihove nalaze putem standardnih protokola (MQTT, TCP/IP) u servise u oblaku, gdje će ih se pohraniti u bazama podataka i vizualizirati.

 • Uvod u IoT
 • Dizajniranje IoT arhitekture
 • Uvod u senzore, struju, napon i strujne krugove
 • Programiranje ESP-a u C++
 • Korištenje MQTT protokolom na ESP-u
 • Programiranje Raspberry Pi-ja u Pythonu
 • Korištenje MQTT protokolom na Raspberry Pi-ju
 • Izgradnja REST API-ja u oblaku za spremanje telemetrijskih podataka u bazu podataka
 • Izgradnja web sučelja za vizualizaciju telemetrijskih podataka u oblaku

ZNANJA KOJA ĆEŠ USVOJITI

Ishodi učenja

 • Evaluirati primjenjivost IoT arhitekture
 • Razviti mjerni uređaj koji može slati telemetrijske podatke koristeći standardne mrežne protokole
 • Razviti uređaj koji može prikupljati telemetrijske podatke iz raznih mjernih uređaja I slati ih u oblak REST API
 • Izraditi  REST API u oblaku koji može prikupljati i vizualizirati telemetrijske podatke

MJESTO I VRIJEME ODRŽAVANJA

SMJEŠTAJ

 • Cijena smještaja nije subvencionirana projektom, no ukoliko ćeš trebati pomoć oko traženja smještaja, rado ćemo ti dati dodatne informacije.
 • Odjel za međunarodnu suradnju Visokog učilišta Algebra osigurao je smještaj po posebnim uvjetima za polaznike zimske škole u nekoliko zagrebačkih hostela po pristupačnim cijenama.

KONTAKT

Dodatne informacije:

Kontakt osoba za više informacija:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.