Image for Druga zimska škola
Naslovnica

Druga zimska škola

Druga zimska škola

Iskoristi 20% popusta


Sadržaj ove mrežne stranice isključiva je odgovornost Visokog učilišta Algebra.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više informacija o EU fondovima molimo potražite na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr.

Europski socijalni fond, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020

ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra
UP.03.1.1.02.0021. / 2018 – 2021.

Algebrina zimska škola INTERNET STVARI: IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice

Drugu godinu zaredom uspješno je održana Algebrina zimska škola u sklopu koje su studenti upisani na diplomskim studijima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj imali priliku pohađati kolegij na temu INTERNET STVARI: IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice. Zimska škola organizirana je u sklopu projekta ALGEBRA (TIIT) – Transformacija i internacionalizacija IT studija Algebra. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više informacija o EU fondovima potražite na stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: www.strukturnifondovi.hr.

INTERNET STVARI:

IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice

 • 15. veljače – 26. veljače 2021. s početkom poslije 17 sati

KOJE SU PREDNOSTI SUDJELOVANJA U PROGRAMU ZIMSKE ŠKOLE INTERNET STVARI?

  • Jesi li kreativna, znatiželjna i otvorena osoba?
  • Ako jesi, Algebrina zimska škola pravi je izbor za tebe!
  • Želiš li provesti dva tjedna u veljači učeći o najaktualnijim tehnološkim trendovima na vodećoj obrazovnoj instituciji u području digitalnih tehnologija i tako upisati još jednu novu vještinu u svoj CV?

Ovaj vrlo dinamičan obrazovni program Visokog učilišta Algebra prilika je da ovu zimu stekneš nova znanja i vještine. Program je primjenjiv, kreativan i prikladan za polaznike različih stupnjeva predznanja i ne treba te obeshrabriti ako tek ulaziš u svijet digitalnog znanja.

Sada kad su ti poznati svi koraci koje trebaš poduzeti kako bi ti ova zima bila nezaboravna, vrijeme je da nam pošalješ svoju prijavu i pridružiš se zimskoj školi Interneta stvari! Za zimsku školu možeš se prijaviti do 5. veljače 2021. putem online prijavnice koja se nalazi na našim mrežnim stranicama. Donesi najbolju odluku za svoju budućnost i pridruži nam se!

Sklopi nova prijateljstva i pridruži se ekipi svojih vršnjaka u stvaranju digitalne sutrašnjice! Dođi u Algebru i otkrij zašto našu školu nazivaju najuzbudljivijim zimskim programom u Europi.

#Budi izvrstan u onom što voliš!

Projektni tim Algebra TIIT

O PROGRAMU

INTERNET STVARI:

 • IoT sustav za praćenje pacijenata pomoću pametne narukvice
 • 6 ECTS

Tema ovog kolegija je izrada sustava za udaljeno prikupljanje i praćenje osnovnih zdravstvenih parametara kod pacijenata. Prikupljat će se podaci kao što su tjelesna temperatura, puls i lokacija, ali mogu se prikupljati i podaci poput količine kisika u krvi ili detekcije blizine drugih pacijenata i slično.

Tema je vrlo aktualna i zbog COVID-19 pandemije jer ovakav sustav može biti vrlo koristan za praćenje pacijenata odnosno ljudi u samoizolaciji i spriječavanje širenja virusa.

Cilj kolegija je upoznavanje polaznika s tehnologijama, konceptima i arhitekturama potrebnim za realizaciju modernih IoT sustava, te osmišljavanje i pokretanje konkretnog IoT sustava za praćenje pacijenata.

Polaznici će naučiti osnove ugradbenih tehnologija – korištenje i programiranje mikrokontrolera, spajanje i upravljanje periferija poput digitalnih i analognih ulaza, senzora i aktuatora. Obradit će se relevantni komunikacijski protokoli i standardi koji se koriste u IoT rješenjima. Polaznici će se upoznati i s konceptom „rubnih uređaja“ za agregaciju i lokalno procesiranje mjerenja, te konceptom servisa „u oblaku“ za prikupljanje i vizualizaciju podataka te strojno učenje. Na kraju će korištenjem svih ovih elemenata implementirati cjelovit i funkcionalan IoT sustav.

CJELINE:

 • Uvod u IoT
 • Dizajniranje IoT arhitekture
 • Uvod u osnove elektronike i mikrokontrolera
 • Programiranje ESP32-a korištenjem Arduino razvojne platforme
 • Korištenje MQTT protokola na ESP32 mikrokontroleru
 • Programiranje Raspberry Pi-ja u Pythonu
 • Korištenje MQTT protokola na Raspberry Pi-ju
 • Izgradnja REST API-ja u oblaku za spremanje telemetrijskih podataka u bazu podataka
 • Izgradnja web sučelja za vizualizaciju telemetrijskih podataka u oblaku
 • Primjena strojnog učenja za predviđanje trendova temperature i pulsa te alarmiranje

Znanja koja ćeš usvojiti

ISHODI UČENJA

 • Evaluirati primjenjivost IoT arhitekture
 • Razviti mjerni uređaj koji može mjeriti i slati telemetrijske podatke koristeći standardne mrežne protokole
 • Razviti „rubni uređaj“ koji može prikupljati telemetrijske podatke iz raznih mjernih uređaja i slati ih u „oblak“
 • Izraditi servis u oblaku koji može prikupljati i vizualizirati telemetrijske podatke
 • Primjeniti strojno učenje u oblaku za predviđanje trendova mjerenja

Mjesto i vrijeme održavanja

 • 15. veljače – 26. veljače 2021. s početkom poslije 17 sati
 • Visoko učilište Algebra, Ilica 242 (ulaz iz Domobranske), HR-10000, Zagreb
 1. O Visokom učilištu Algebra
 2. Naši studiji

SMJEŠTAJ

Cijena smještaja nije subvencionirana projektom, no ukoliko ćeš trebati pomoć oko traženja smještaja, Asistentica na projektu rado će ti pružiti dodatne informacije.

Kontakt osoba za više informacija:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.