Naslovnica

Korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija ulazi kao metoda učenja u osam osnovnoškolskih predmeta, kroz projekt financiran od Europske unije

U vrijednosti 3,3 milijuna kuna, EU projekt za unaprjeđenje osnovnoškolskog kurikuluma osuvremenit će nastavu i omogućiti primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija u svakodnevnoj nastavi diljem Hrvatske

Zagreb, 13. prosinca 2013. g – Danas je na tiskovnoj konferenciji predstavljen projekt koji je usmjeren na osuvremenjivanje osnovnoškolskog kurikuluma, uvođenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavu 8 predmeta. Pod nazivom „Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju“, projekt je financirala Europska unija u sklopu 4. komponente programa IPA za razvoj ljudskih potencijala u vrijednosti od 3,3 milijuna kuna (436.901,07 eura), a provodi se u suradnji partnera: Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet), Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra, Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i hrvatskog IISEIE ogranka (International Institute of Software Economics, Innovation and Entrepreneurship).

_MG_6235-manja

Svjesno iznimne važnosti informacijsko - komunikacijskih tehnologija u suvremenom društvu i obrazovanju, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznalo je važnost ICT Curricule kao projekta koji će pridonijeti podizanju, danas iznimno važnih, digitalnih kompetencija nastavnika i učenika, ali i unapređenju cjelokupnog procesa obrazovanja učenika u hrvatskim školama.  „Projekti poput ovoga pokazatelj su da Republika Hrvatska zna kako koristiti sredstva europskih fondova ne bi li razvijala sve aspekte sustava obrazovanja i učenicima omogućila da po završetku obrazovanja budu konkurentni sudionici tržišta rada. Osim toga, ovaj je projekt u suglasju sa strateškim dokumentima Ministarstva, poput Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te Strategije obrazovanja, znanost i tehnologije, što svjedoči o jasnoj viziji kakvo obrazovanje želimo, ali i, što je još bitnije, kako te ciljeve i postići.“, naglasio je prof. dr.sc. Saša Zelenika, zamjenik ministra, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Predviđeno je da će se ovaj program provoditi kroz 18 mjeseci tijekom kojih će se određena skupina nastavnika osnovnih škola educirati te steći kompetencije u podučavanju svojih učenika koristeći prednosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) u svakodnevnoj nastavi.

Odabir partnera bio je ključan za provođenje ovog projekta, s obzirom na njegovu složenost te su bile neophodne kompetencije svih partnera u projektu. Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) je institucija zadužena za stvaranje, razvoj i provedbu nacionalnog kurikuluma te obrazovanje i usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika, Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) ustanova je u čijem je fokusu širenje internetske infrastrukture i znanja o informacijskim tehnologijama dok Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra posjeduje iskustvo u razvoju online alata i sadržaja namijenjenih studentima.

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) ključan je partner u projektu "Razvoj elemenata kvalifikacija, programa i kurikuluma u dijelu računalne kompetencije u osnovnoškolskom obrazovanju". Glavni cilj ovog projekta ujedno je i jedna od temeljnih djelatnosti Agencije a to je izrada suvremenog osnovnoškolskog kurikuluma s jasno postavljenim ishodima učenja u među-predmetnoj temi informacijske i komunikacijske tehnologije kroz osam nastavnih predmeta (Hrvatski jezik, Matematika, Fizika, Povijest, Zemljopis, Kemija, Biologija i strani jezik) za uzrast koji pohađa navedene nastavne predmete od 5. do 8. razreda osnovne škole. AZOO svojim sudjelovanjem u projektu i svojim stručnjacima doprinijet će osiguranju kvalitete izrađenih nastavnih sadržaja za osnovne škole.“, istakla je Željka Knezović, viša savjetnica za informatiku i računalstvo iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Osim edukacije nastavnika, projektom je predviđena izrada posebnih digitalnih nastavnih materijala koji će biti dostupni na korištenje svim nastavnicima, u svim osnovnim školama diljem Hrvatske. Digitalni materijali će se fokusirati na razradu među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije u 8 predmeta: matematika, hrvatski jezik, fizika, povijest, zemljopis, kemija, biologija i strani jezik, za 4 osnovnoškolska razreda (od 5. do 8. razreda). Za svaki će predmet biti pripremljen i priručnik  o provedbi nastavnih programa među-predmetnih tema informacijske i komunikacijske tehnologije, a sastojat će se od ukupno 240 stranica, po 30 stranica za svaki predmet.

„Algebra se konstantno trudi promicati ICT kompetencije i zato nam je ovaj projekt izuzetno važan. Istraživanja pokazuju kako je osnovnoškolsko obrazovanje povezano s kasnijem obrazovanjem odraslih i zato je nužno ojačati poziciju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u osnovnim školama. Naša uloga u ovom projektu je izrada edukacijskih ICT sadržaja za učenje prema smjernicama koje ćemo dobiti od uključenih stručnjaka, a koji će biti dostupni svima na korištenje.“, rekao je Mislav Balković, dekan, Visoka škola za primijenjeno računarstvo Algebra

Također se planira razviti i online sustav za istraživanje i prikupljanje povratnih informacija, od strane nastavnika i učenika, o digitalnim nastavnim materijalima koji će biti izrađeni tijekom ovog projekta, kako bi se dobio što bolji uvid u korištenje razvijenog kurikuluma.

Obzirom na društvo u kojem živimo te na potrebe tržišta rada, koje se danas oslanjaju na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT), iznimno je važno već od malih nogu poticati i razvijati primjenu tehnologije u svakodnevnom radu te upoznati naše osnovnoškolce s njom, objasnio je Zvonimir Stanić, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže (CARNet) na konferenciji za medije povodom predstavljanja ovog EU financiranog projekta.

„Upravo su osnovnoškolci naša budućnost i buduća pokretačka snaga naše zemlje, ali i čitave Europske unije, kojoj pripadamo. U njih valja ulagati, učiniti ih konkurentnim na velikom i kompetitivnom tržištu rada EU, što je i krajnji cilj ovog projekta.“, izjavio je Zvonimir Stanić.

Ovakav projekt s ciljem osuvremenjivanja osnovnoškolskog kurikuluma dobro se uklapa u  ukupnu nacionalnu strategiju izmjene školskih kurikuluma, objašnjava prof. dr. sc. Petar Bezinović, voditelj Radne skupine za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje nacionalnog operativnog tijela za razvoj Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Vrijednost ovog projekta leži u integraciji računalnih vještina i tema u svakodnevnu nastavu niza predmeta, putem kojih učenici, uz druge ključne kompetencije i znanja specifična za pojedina predmetna područja, stječu i digitalne kompetencije.

Zaključak je svih mjerodavnih i obrazovnih institucija da digitalne kompetencije valja implementirati u obrazovni sustav te  osnovnoškolcima pružiti uvid na koje se sve načine ICT tehnologija može svrhovito koristiti. Jedna od glavnih prepreka znatnijem razvijanju digitalnih kompetencija kroz nastavu, istaknuli su obrazovni stručnjaci, je nedovoljna izobrazba nastavnika, a upravo bi ovaj projekt trebao doprinijeti rješenju tog izazova u našem osnovnoškolskom obrazovnom sustavu.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.