fbpx
Image for Naši stručnjaci na najvećoj NATO vježbi iz područja kibernetičke obrane
Naslovnica

Naši stručnjaci na najvećoj NATO vježbi iz područja kibernetičke obrane

Stručnjaci Učilište Algebra sudjelovali su na 13. NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom “Cyber Coalition 2020”. Radi se o jednoj od najpoznatijih i najvećih NATO-ovih vježbi u području kibernetičke obrane koja je ove godine održana online.

Vježba je virtualno okupila više od 1000 sudionika iz 30 zemalja članica NATO-a, četiri partnerske zemlje i Europske unije, industrije i akademske zajednice. Vježbom se upravljalo iz NATO-ovog kibernetičkoga poligona u Estoniji, dok je nacionalni nositelj međunarodne vježbe bilo Zapovjedništvo za kibernetički prostor, Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Cyber Coalition vježba pred sudionike je postavila niz izazovnih scenarija koji su zamišljeni sa svrhom stvaranja atmosfere i realističnih događaja koji mogu nastati prilikom hakerskih i državno sponzoriranih kibernetičkih napada na ključnu nacionalnu infrastrukturu te civilnu i vojnu informacijsku imovinu. Scenariji su uključivali stvarne kibernetičke izazove poput obrane od zlonamjernog softvera, rješavanja hibridnih izazova koji uključuju društvene medije i socijalni inženjering te napada na mobilne uređaje ili mobilne aplikacije. U sklopu vježbe ujedno su se testirali operativni i pravni postupci, razmjenjivale informacije s industrijom i partnerima.

Na vježbi su virtualno sudjelovali i naši stručnjaci s Visokog učilišta Algebra - predavač Robert Petrunić, Zlatan Morić, predavač i voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost i Vedran Dakić, predavač i voditelj Katedre za operacijske sustave.

Tim povodom primili smo i zahvalnicu za potporu i doprinos ovoj vježbi. Više detalja dostupno je na linku https://www.cert.hr/NATOCC-2020/  

 

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.