Image for Nikoleta Angelov
Naslovnica

Nikoleta Angelov

Nikoleta Angelova, studentica iz Bugarske: Kombinacijom znanja iz ekonomije i računarstva želim pomoći tvrtkama pri implementaciji IT rješenja

Nikoleta Angelova studentica je iz Bugarske koja je na Visoko učilište Algebra došla prošle akademske godine kako bi ovdje završila zimski semestar nastave na smjeru programskog inženjerstva, no kako joj se boravak u Hrvatskoj i na Visokom učilištu Algebra svidio, odlučila je u sklopu Erasmus+ programa zatražiti produžetak boravka za još jedan semestar.

Nedavno je, također uz podršku i subvenciju iz Erasmus+ programa, pronašla i studentsku praksu te uskoro, nakon kratkog orijentacijskog treninga za zaposlenike prije ljeta, počinje raditi u tvrtki Poslovna inteligencija. Centar karijera Visokog učilišta Algebra pomogao je Nikoleti u pronalaženju ove prakse.

Kako je došlo do toga da dođete na dio studija u Hrvatsku?

Do te je odluke došlo na pomalo neobičan način te sam je donijela u zadnjem času. Mogla sam birati između Latvije, Litve i Hrvatske. Profesori su me uvjeravali da će sve biti u redu, za koju god se lokaciju odlučila, no vidjela sam da je Zagreb velik grad, blizu lijepe obale, te sam zapravo vrlo brzo odlučila da ću doći ovamo. Ubrzo sam pronašla i Algebrin web, bila sam impresionirana svim informacijama koje sam ondje našla i koliko su dobro bile organizirane i to je potvrdilo moju odluku.

Što ste studirali u Bugarskoj, a što studirate sada u Algebri?

U Bugarskoj sam studirala, prvih nekoliko godina, kombinaciju ekonomije i informatike, a pred kraj preddiplomskog studija i programiranje u nekim konkretnim programskim jezicima. Na Visokom učilištu Algebra na smjeru programskog inženjerstva nastavila sam se upoznavati s programskim jezicima i mogu primijetiti da se u nastavi koriste vrlo inovativne metode predavanja i učenja pa su mi ova dva semestra provedena u Zagrebu bila vrlo zanimljiva.

Što biste voljeli raditi u budućnosti, tijekom svoje karijere? Radi li se o kombinaciji ekonomije i računarstva?

Ne bih voljela biti samo programerka koja će pisati kod; više bih voljela razgovarati s tvrtkama, s njihovim menadžerima, i pomoći im u implementaciji tehnoloških rješenja s jedne strane, te voditi timove programera koji će razvijati ono što tvrtke žele s druge strane. Želim biti osoba koja će tvrtkama pomoći da se brže razvijaju i da lakše komuniciraju s programerima. Vjerujem da će moja buduća karijera uspješno spajati svijet poslovanja i svijet računarstva, odnosno softverskog inženjerstva.

Jesu li vam, osim predmeta vezanih uz softversko inženjerstvo, tijekom ova dva semestra u Algebri bili korisni i neki drugi kolegiji vezani uz menadžerske i poslovne vještine?

Da, posebno su mi bili korisni kolegiji vezani uz upravljanje projektima i suvremeni menadžment. Nastavnici su nam prenijeli mnogo znanja te su vrlo ozbiljno pristupili toj materiji. Dobila sam ovdje na studiju široku perspektivu kako iz područja programiranja, tako i iz područja menadžmenta.

Zašto se, prema vašem mišljenju, djevojke još uvijek rijetko odlučuju za poslove vezane uz računarstvo, odnosno, primjerice, uz softversko inženjerstvo?

Svakoj djevojci koja se želi okušati u softverskom inženjerstvu, programiranju ili bilo čemu drugom vezanom uz računarstvo svakako bih preporučila da to i učini! Ne radi se ovdje o djevojkama ili momcima, jer svatko može biti odličan u ovom poslu – no mora to zaista željeti!

Mislim da je glavni razlog zašto je broj žena u IT sektoru malen upravo u kulturološkim normama koje kažu kako su neki poslovi namijenjeni muškarcima a drugi su prikladniji za žene, kao i činjenica da djevojke više vole kritičko razmišljanje i propitivanje svega pa se odlučuju za neka druga zanimanja. Osobno mislim da žene mogu ovaj posao raditi jednako dobro kao i muškarci jer imaju izražene vještine rješavanja problema, programiranja, upravljanja projektima (zbog svoje želje da stvari drže pod kontrolom, organiziraju i pregovaraju), web dizajna i mnoge druge.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.