fbpx
Naslovnica

Otvoreno učilište Algebra obradilo je rezultate svih probnih ispita koje su maturanti pisali u sklopu projekta Probnih ispita

Prije desetak dana, više od 4.000 maturanata diljem Hrvatske pisalo je probne ispite prije državne mature, a projekt je organiziralo Otvoreno učilište Algebra. Najbolje su rezultate maturanti su kao i prošle godine pokazali u poznavanju engleskog jezika, dok im matematika predstavlja najveći izazov te u njoj ostvaruju rezultate slične lanjskoj generaciji.

Detaljna analiza Otvorenog učilišta Algebra i usporedba rezultata ostvarenih na Probnim ispitima svih proteklih godina u odnosu na pravi ispit državne mature pokazala je da pravovremenim početkom učenja maturanti mogu povećati svoju uspješnost pri polaganju ispita za 20 posto.

Algebra_087   Algebra_018

"Kada se, ilustracije radi, svi rezultati po predmetima usporede s uspješnošću rješavanja ispita na državnoj maturi, možemo zaključiti da, tri mjeseca prije državne mature, maturanti u prosjeku ostvaruju oko 15 do 20% posto lošiji rezultat, što je razumljivo s obzirom na trenutak održavanja.  Zanimljivo je da su rezultati gimnazijalaca očekivano oko 10% bolji od rezultata učenika strukovnih škola, ali nije se pokazala povezanost između ocjena u školi i rezultata na ovim ispitima. To vidim kao poticaj učenicima koji možda nisu zadovoljni rezultatima u školi da uz adekvatan trud i pripremu dosta toga mogu nadoknaditi", izjavio je profesor Toni Milun, predavač na Visokom učilištu Algebra.

Nakon pisanja Probnih ispita maturanti su sudjelovali u istraživanju koje je pokazalo da se više od 60 posto njih u ovom trenutku aktivno priprema za maturu, ali pomalo zabrinjava podatak da ih se 38 posto uopće nije počelo pripremati za ovaj važan ispit koji slijedi za manje od tri mjeseca. Kada se ti rezultati usporede s prošlogodišnjima, vidljivo je kako je to očito trend iz generacije u generaciju.

Algebra_064   Algebra_005

"Činjenica je da je maturantima zadnja godina prepuna aktivnosti te da prije svega trebaju završiti uspješno četvrti razred. Stoga se može razumjeti kako učenje za maturu dolazi na kraju, a onda je to jako puno gradiva koje treba proći u relativno kratkom vremenu i dodatni izvor stresa učenicima. Gledano po ovim rezultatima svakako ima smisla najava uvođenja nacionalnih ispita na kraju svakog razreda srednje škole, što bi učenike svakako rasteretilo, ali i pridonijelo kvaliteti znanja i praćenja rezultata",izjavila je profesorica Klaudija Šarkanj, specijalistica za karijerno savjetovanje u Algebri.

U trenutku provođenja probnih ispita mature, učenici su sami procijenili da se osjećaju najbolje pripremljenima za ispit iz engleskog jezika (prosječna ocjena 3,39 pri čemu ocjena 5 znači "najbolje pripremljen"). Za ispite iz matematike i hrvatskoga jezika osjećaju se osrednje pripremljenima, ocjenjujući svoju pripremljenost s 2,72 odnosno 2,70. Posve nespremnima za ispit iz matematike osjeća se njih 11 posto. Može se stoga zaključiti da većina učenika u ovom trenutku, prema vlastitoj procjeni, nije do kraja spremna za izlazak na ispit državne mature.

Ovih dana su u tijeku upisi u zadnji ciklus priprema za državnu maturu u Algebri u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Zadnji ciklus priprema za državnu maturu počinje 21. ožujka. Ne propusti ga i pridruži se 93 posto Algebrinih maturanata koji upisuju željeni fakultet već na prvom roku! Rezerviraj mjesto na http://drzavnamatura.hr/predbiljezite-se/

Kako je bilo na projektu Probni ispiti pogledajte i u videu:

https://youtu.be/d9OEN7b4y5E

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.