Image for Student Algebre osvojio medalju izvrsnosti na najjačem svjetskom natjecanju u administraciji IT sustava
Naslovnica

Student Algebre osvojio medalju izvrsnosti na najjačem svjetskom natjecanju u administraciji IT sustava

Student Visokog učilišta Algebra Josip Stanešić vratio se nedavno iz Rusije, iz Kazana, s prestižnom nagradom – medaljom izvrsnosti za nastup na najzahtjevnijem i najsloženijem natjecanju u administraciji IT sustava! Worldskills, ove godine održan u Kazanu, svjetsko je natjecanje pojedinaca u raznim vještinama, uključujući i discipline razvoja softverskih rješenja za poslovanje te sistemskog inženjerstva, odnosno administracije IT sustava. A upravo je u sistemskom inženjerstvu Josip bio mnogo bolji od natjecatelja iz brojnih drugih zemalja – vodeće su mu pozicije izmakle za tek nekoliko bodova, no medalja izvrsnosti, koja se dodjeljuje temeljem pripadanja vodećoj skupini natjecatelja, sjajan je uspjeh!

Kako bi se ovaj uspjeh stavio u kontekst, gotovo da je dovoljno reći kako se Josip, inače odličan student na preddiplomskom stručnom studiju primijenjenog računarstva koji upravo piše svoj završni rad i upisuje diplomski studij na Algebri, za natjecanje pripremao svakodnevno tijekom gotovo 9 mjeseci. Njegovi mentori – Silvio Papić, voditelj studija sistemskog inženjerstva na Algebri, Vedran Dakić, voditelj katedre za operacijske sustave, i Jasmin Redžepagić, asistent na katedri za operacijske sustave – pripremili su Josipu intenzivan program priprema.

Devet mjeseci intenzivnih priprema za jedan od najboljih plasmana europskih natjecatelja
Josipov sjajan uspjeh podjednako je i njihov jer nema natjecatelja koji se za Worldskills pripremaju sami – štoviše, veće zemlje i one koje puno više ulažu u IT, poput primjerice Rusije, Kine ili Njemačke, imaju mentore i sponzore čiji su cilj i zadatak, baš poput trenera u sportu, pripremati isključivo natjecatelje srednjoškolske i studentske dobi za Worldskills, u dvogodišnjim ciklusima u kojima se natjecanje odvija.
U tom je periodu priprema, kraćem od godinu dana, Josip položio čak 5 zahtjevnih industrijskih certifikata vezanih uz Microsoft i Red Hat Enterprise Linux proizvode i tehnologije – s obzirom na kompleksnost ovakvih ispita i potrebna znanja koja uvelike počivaju na dubinskom razumijevanju tehnologija i rutini implementacije tih tehnologija, to je nešto što vjerojatno ne bi uspjelo niti mnogo starijim i iskusnijim IT-evcima!

„Vjerojatno se ne bih uspio pripremiti za ovako zahtjevno natjecanje da već nisam bio uvelike upoznat sa svim konceptima i tehnologijama kroz tri godine studija“, priča Josip Stanešić. „No, želio sam i morao proći kroz certifikacijske programe i ispite da usavršim znanja. Tijekom tri godine studija živim s Linuxom, Microsoftom, mrežama – i to mi je sve pomoglo. Da sam se krenuo pripremati u ovako kratkom vremenu, kroz ne znam kakve certifikate, vjerojatno ne bih ništa uspio napraviti na Worldskillsu“, kaže Josip.
Paralelno s pripremama, te uz preddiplomski stručni studij, Josip je također kao student radio i u Ericssonu na zadaćama koje su uključivale testiranje proizvoda, pisanje dokumentacije i konfiguraciju testne okoline (Linux i Windows Serveri) na zahtjevnim projektima za naručitelje.

Četiri dana intenzivnog natjecanja protiv zemalja s mnogo većim resursima
I samo je natjecanje u Kazanu bilo vrlo intenzivno – zadaci se rješavaju četiri dana, dan za danom. Svaki je dan na raspolaganju druga vrsta zadataka, a natjecatelji pritom nemaju pristup internetu – njihovi su ih mentori i eksperti tijekom prethodnih mjeseci morali odlično pripremiti jer na licu mjesta, osim za kratke savjete „trenera“, više nema niti vremena niti mogućnosti.

Ono što je Josip prošao, kaže Jasmin Redžepagić koji je s Algebrinim natjecateljem intenzivno radio na pojedinim modulima i znanjima gotovo dva mjeseca, vjerojatno nitko od već „gotovih“ i cijenjenih sistemskih inženjera, pa čak i profesora na studiju, ne bi uspio sam pojedinačno napraviti.

„Unatoč intenzivnom ritmu, mislim da je ovo bilo jedno krasno iskustvo za Josipa. I drugi studenti koji su sudjelovali ranijih godina, a naše studente šaljemo na Worldskills od 2017., tek kasnije, kada počnu raditi, shvate koliko je jedno ovakvo natjecanje bilo dobro i relevantno“, priča Silvio Papić, voditelj studija sistemskog inženjerstva na Algebri.

„Algebra je, naravno, Josipu pružila sve što smo mogli u pogledu podrške – za pripremu nečeg ovakvog potrebni su brojni računalni resursi, serveri, virtualne mašine, vatrozidi, telefoni i razna mrežna oprema. No Josipov uspjeh još je i veći kada se zna da je, primjerice, natjecatelj iz Kanade svu skupu opremu tijekom priprema imao kod kuće, a u konačnici je bio plasiran iza Josipa“, pojašnjava Silvio Papić. U ovo se natjecanje, naime, ulaže velik trud i novac – trenutačno nema složenijeg i intenzivnijeg natjecanja u mnogim područjima, uključujući, eto, i IT odnosno administraciju IT sustava – pa nije nimalo čudno da mu neke zemlje pristupaju kao svojevrsnoj olimpijadi za vrhunske profesionalce.

Najbolji u disciplini gdje se traži najviše kritičkog razmišljanja i rješavanja problema
Kamo idu i kakva je perspektiva srednjoškolaca i studenata koji se natječu na Worldskills natjecanju? Ovo je natjecanje specifično jer se natjecatelji na njemu mogu pojaviti samo jednom (uz jedan nastup na Euroskillsu, ekvivalentnom europskom natjecanju). Nakon toga, u pravilu, završavaju svoje studije i čekaju ih karijere u IT-u, gdje najčešće neće baš dugo raditi kao IT administratori jer za to, jednostavno, imaju previše znanja. Tvrtke ih brzo „ugrabe“ kao konzultante, povjere im vođenje IT timova, postaju glavni direktori informatike u većim sustavima ili se, pak, sami profiliraju kao cijenjeni (i dobro plaćeni) konzultanti.

I dosadašnji podaci o zapošljavanju studenata koji su završili studije na Algebri krajnje su ohrabrujući – 96 posto nalazi ih posao unutar šest mjeseci od završetka studija, a često i mnogo ranije, već tijekom studija.

„Odlično je da se Josip odlučio za nastavak studija na diplomskoj razini“, kaže Vedran Dakić, voditelj katedre za operacijske sustave na studiju sistemskog inženjerstva, „jer upravo tijekom te dvije godine studija kod studenata želimo razviti vještine kritičkog razmišljanja. Josip je upravo na natjecanju pokazao da je bio jedan od najboljih u dijelu zadatka koji je vezan uz rješavanje problema – ono što bi IT-ovci rekli troubleshooting – gdje se upravo zahtijeva inženjerski, problemu orijentiran način razmišljanja. Mnogi drugi natjecatelji ozbiljno su zakazali baš na tom dijelu jer su na natjecanje došli pripremljeni samo za konkretne, i obično „naštrebane“ procedure“, priča Dakić.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.