Image for Uloga Gospodarskog vijeća
Naslovnica

Uloga Gospodarskog vijeća

Suradnja Visokog učilišta Algebra i gospodarstva za nas nije samo lijepa želja. Bez takve suradnje učilište bi vrlo brzo izgubilo relevantnost i postojala bi ozbiljna opasnost da nastava koju provodimo prestane u dovoljnoj mjeri osiguravati znanja i vještine potrebne za tržište rada.

U tom smislu osnovali smo gospodarsko vijeće koje prije svega promišlja o razvoju programa učilišta i njegovom stalnom unapređenju. S druge strane učilište surađuje i s kompanijama koje nisu uključene svojim predstavnicima u gospodarsko vijeće kroz nekoliko ključnih modela:

Gostovanje stranih predavača

Kako bi podigli kvalitetu nastave i studentima omogućili pohađanje predavanja ili vježbi koje izvode relevantni strani stručnjaci učilište će organizirati gostovanje niza predavača. Neka od tih gostovanja mogu biti izvedena korištenjem tehnologije virtualne konferencije koju učilište ima u funkciji dok će druga gostovanja biti klasičnog tipa (dolazak stranog predavača na učilište). Gostovanja stranih predavača učilište planira financirati na nekoliko načina:

  • iz vlastitih sredstava
  • uz nastup pojedinog predavača unutar službenih predavanja za studente komercijalno ponuditi (kada je to interesantno široj publici i opravdano) mogućnost prisustvovanja otvorenom predavanju koje će biti izvedeno u drugom terminu i po potrebi na drugom mjestu
  • sredstvima partnerskih kompanija

Također, očekujemo da će pojedini članovi gospodarskog vijeća iz akademske zajednice kroz postojeće partnerske odnose svojih matičnih institucija omogućiti dolazak stranih predavača.

Stipendije

Budući da je manjak stručnog IT kadra u Hrvatskoj vrlo naglašen očekujemo da će tvrtke sa kojima učilište ostvaruje suradnju biti zainteresirane za određene oblike stipendiranja studenata. Mogući modeli stipendiranja koje vidimo bili bi vezani uz ostvarene nastavne rezultate pojedinih studenata koji bi se pratili kroz čitav period studiranja. Svaka tvrtka koja je zainteresirana za stipendiranje biti će podržana od strane Job centra Visokog učilišta Algebra te će joj biti dostupni podaci o uspjehu onih studenata koji su zainteresirani za stipendiranje. Model stipendiranja određuje svaka tvrtka. Predloženi okvirni model je:

Nakon prve godine tvrtka na temelju rezultata bira stipendiste i sa njima potpisuje okvirni ugovor. Tvrtka po potpisu ugovora studentu plaća određeni postotak školarine za drugu godinu uz uvjet nastavka ostvarene visoke razine rezultata. Nakon druge godine tvrtka ponovo procjenjuje rezultate i ukoliko su oni zadovoljavajući sudjeluje u cijeni školarine za treću godinu. Tvrtka uzima studenta na praksu (šesti semestar) na vlastitim projektima te ga eventualno zapošljava, ovisno o rezultatu ostvarenom na trećoj godini studija.

Uključenje stručnih predavača iz partnerskih tvrtki

Visokog učilišta Algebra će za pojedine tehnologije koje koriste partnerske tvrtke a koje nastavni plan trenutno ne pokriva uvoditi dodatne izborne kolegije. Također, učilište će za postojeće kolegije kao gostujuće predavače pozivati vodeće stručnjake iz domaćih partnerskih kompanija. U tom smislu učilište će dodatno predavačima koje upućuju tvrtke pomoći da kod izbora u nastavna zvanja (ovisno o njihovom interesu, ovo nije nužno za povremeno kratko uvrštenje gostujućih predavača u nastavu) te očekujemo da bi za određeni broj studenata koji izaberu te kolegije tvrtka osigurala stručnu praksu unutar 6. semestra na svojim projektima.

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.