Image for Novosti
Naslovnica

Novosti

Novosti

Iskoristi 20% popusta


Završen trogodišnji projekt “Provedba HKO u stručnim studijima računarstva

Projekt “Provedba HKO u stručnim studijima računarstva”, završen nakon tri godine, predstavlja zajednički rad velikog konzorcija partnera na primjeni načela hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) u stručnim studijima računarstva.
Projekt je započeo 22. ožujka 2019., i trajao do 22. ožujka 2022., a financirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, s ciljem primjene hrvatskog kvalifikacijskog okvira u stručnim studijima računarstva.
Prvi je zadatak konzorcija bila izrada standarda zanimanja – dokumenata koji definira kompetencije ključne za bavljenje određenom profesijom. Provedeno je opsežno anketiranje poslodavaca kroz koje je ispitano više desetaka poslodavaca kako bi se utvrdilo što preciznije koji su trenutni zahtjevi tržišta odnosno koje vještine i znanje moraju imati djelatnici na 5 ključnih poslova u segmentu računarstva. Kao krajnji rezultat izrađeni su standardi zanimanja: (1) Programer/programerka, (2) Sistem inženjer/Sistem inženjerka, (3) Stručnjak/Stručnjakinja za izradu računalnih igara, (4) Stručnjak/Stručnjakinja za internet stvari i (5) Stručnjak/Stručnjakinja za podatkovnu znanost.
Druga faza projekta uključivala je izradu standarda kvalifikacija. Standard kvalifikacije predstavlja dokument koji definira ključne ishode učenja koje mora sadržavati svaki program koji vodi do te kvalifikacije. Izrađeni standardi kvalifikacija ujedno predstavljaju obavezu svih ustanova uključenih u konzorcij da prilagode svoje studijske programe tim standardima, a što je ujedno predstavljalo treću, završnu, fazu projekta.
Cijeli proces u konačnici znači da će svaki student koji stekne kvalifikaciju istog imena imati ista obavezna znanja i kompetencije bez obzira na kojem hrvatskom fakultetu je tu kvalifikaciju stekao. Visokoškolske ustanove i u budućnosti će se razlikovati te će neke nuditi kvalitetnije studije koji će dati šira temeljna znanja, više praktične primjene, veći naglasak na istraživački rad ili povezivanje s industrijom, kao i bolje savladane osnovne obavezne kompetencije od onih drugih, ali svi će studiji morati biti usmjereni na stjecanje obaveznih ishoda učenja. U okviru projekta razvijeno je čak 9 standarda kvalifikacija u području stručnih studija računarstva čime su pokrivene sve ključne kvalifikacije u području primijenjenog računarstva.

Kreiranje standarda zanimanja u sklopu projekta “Provedba HKO u stručnim studijima računarstva

Tijekom 2019. godine održani su sastanci oko provođenja anketa s poslodavcima koje će služiti za analizu i kreiranje standarda zanimanja u području računarstva. Partnerske organizacije zajedničkim su naporima radili na provedbi aktivnosti vezanih uz kreiranje standarda zanimanja u području računarstva.
Razvoj standarda zanimanja predstavlja prvi korak u razvoju odnosno unaprjeđenju studijskih programa temeljenih na ishodima učenja.
Kako bi se kreirali standardi zanimanja, koristili su se profili sektora, provodile ankete poslodavaca te održale dvije fokus grupe kako bi konačno razvijeni standardi zanimanja činili kvalitetnu metodološku podlogu za unaprjeđenje studijskih programa.
Za predviđene standarde zanimanja izrađeni su i zahtjevi za upis HKO registar.

Kreiranje standarda kvalifikacija u sklopu projekta “Provedba HKO u stručnim studijima računarstva

Tijekom 2020. godine partnerski konzorcij je radio na pripremi i kreiranju standarda kvalifikacija – što je ujedno bio najopsežniji korak u razvoju i unaprjeđenju studijskih programa na temelju ishoda učenja. Držeći se temeljene ideje HKO-a da kvalifikacije koje se jednako zovu ne mogu imati potpuno različit sadržaj, napravljena je standardizacija 9 kvalifikacija koje u potpunosti odgovaraju kvalifikacijskom okviru čineći na taj način kvalitetan temelj razvoja odnosno unaprjeđenja studijskih programa. Na kraju ovog razdoblja izrađeni su i zahtjevi za upis standarda kvalifikacija u HKO registar.

Početak projekta „Provedba HKO u stručnim studijima računarstva

Dana 22.03.2019. godine započeo je projekt „Provedba HKO u stručnim studijima računarstva“ iz Poziva “Provedba HKO-a na razini visokog obrazovanja” iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. Projekt traje 36 mjeseci, a vrijednost projekta je 3.836.901,74 kn.
U projektu „Provedba HKO u stručnim studijima računarstva“ sudjeluju institucije koje izvode stručne studije računarstva s kvalifikacijama “prvostupnik inženjer računarstva” i “magistar inženjer računarstva”. Cilj projekta je usklađivanje kvalifikacija stručnih studija računarstva i to s tri standarda kvalifikacija na prijediplomskoj i šest standarda kvalifikacija na diplomskoj razini.Nositelj projekta je Sveučilište Algebra, a partneri na projektu su: Tehničko veleučilište u Zagrebu, Međimursko veleučilište u Čakovcu, Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici, Veleučilište u Bjelovaru, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Split, Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split, Hrvatska udruga poslodavaca, Visoka škola za informacijske tehnologije, Veleučilište Velika Gorica, Veleučilište Hrvatsko Zagorje Krapina.

Podijeli: Facebook Twitter