Naslovnica

Terenska nastava iz snova Algebrinog CAD specijalista

Algebrini polaznici u Rijeci završili su nedavno program obrazovanja za CAD specijalista na poseban način - terenskom nastavom. Zahvaljujući Algebrinom predavaču i mentoru Duji Kalajžiću, posjetili su Građevinski fakultet i razgledali uživo najnoviju laboratorijsku opremu fakulteta koja se koristi na brojnim projektima koji uključuju rad s dronovima, 3D skenerom, 3D printerom i korištenje drugih visokih tehnologija.  

Poseban završetak program obrazovanja za CAD specijalista ovih su dana imali Algebrini polaznici u Rijeci. Duje Kalajžić, Autodesk Authorized Instruktor i predavač na Algebrinom programu za CAD specijalista, svojim je polaznicima organizirao terensku nastavu na jednom od trenutno najuzbudljivijih mjesta za učenje – riječkom Građevinskom fakultetu.

„Na Građevinskom fakultetu radio sam kao informatičar. Kada su se fakulteti integrirali na Sveučilišni kampus, sve informatičare prebacili su u jednu službu gdje trenutno radim ali i dalje surađujem s Građevinskim fakultetom na raznoraznim projektima koji se tiču informatike, fotografije, ponešto elektronike, ronjenja i naravno CAD-a. Otkada je stigla nova oprema u laboratorije, radim s dronovima, 3D skenerom i 3D printerom pa sam odlučio iskoristiti situaciju i omogućiti polaznicima mojih seminara da upoznaju tehnologije koje su danas izuzetno atraktivne kroz vrhunsku opremu. Uprava fakulteta, među kojima je i  dekanica izv. prof. dr. sc. Ivana Štimac Grandić, prihvatili su ideju pa smo se organizirali i probili led s prvom terenskom nastavom, a i polaznici koji su odradili gotovo kompletan program CAD specijalist su imali dobru podlogu da mogu dobro razumjeti opremu i postaviti kvalitetna pitanja.“

Da će ova terenska nastava biti posebna moglo se naslutiti i iz projekata fakulteta u koje je Duje trenutno uključen.

„Od nedavno sam dio tima fakulteta koji radi na implementaciji 3D printera u medicini printajući modele koje kirurzi koriste za pripremu operacije, kalupe za izradu implantata i slično o čemu je i RTL nedavno napravio kratku reportažu. Također sam zadužen za 3D skeniranje starog kina/kazališta Teatro Fenice iz 1914., te Trsatskog kaštela. Na 3D printanju surađujem s prodekanom za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju izv .prof. dr. sc.  Vanjom Travašem, dok na 3D skeniranju kulturne baštine radim s prodekanicom za nastavu i studente izv. prof. dr. sc. Nanom Palinić. Uključen sam i u projekt 3D skeniranja pod morem, na kopnu i iz zraka, korištenjem SfM (Structure from Motion) metodom. Koristeći foto opremu i dronove na ovom projektu radim s redovitim profesorom dr. sc. Čedomirom Bencom te višim asistentom dr. sc. Igorom Ružićem.“

Polaznici su tijekom ove terenske nastave tako posjetili hidrotehnički laboratorij, vidjeli najnoviju opremu fakulteta,  kupljenu u okviru sveučilišnog projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Bili su tu i 3D printer Stratasys Connex 500, 3D skener Focus3D X130, bespilotna letjelica DJI Phantom 2 Vision +... Naučili su osnovne principe 3D printanja PolyJet printera, na što treba paziti prilikom pripreme modela, što očekivati od isprintanog modela, kako kombinirati različite materijale. Naučili su osnovne principe 3D skeniranja laserskim skenerom, upoznali se s procesom učitavanja skena, čišćenja i spajanja skenova u oblak točaka. Upoznali se s osnovnim principom obrade oblaka točaka (Point Cloud). Upoznali su se sa SfM metodom (kreriranje 3D modela iz niza fotografija) i tehnikama snimanja fotografija bespilotnom letjelicom i to na način da su 5 minutnu demonstraciju odradili na livadi ispred fakulteta.

Građevinskom fakultetu u Rijeci ovim putem zahvaljujemo na susretljivosti, našem predavaču Duji na entuzijazmu zbog kojeg se na njegovim predavanjima traži mjesto više, a vas dragi čitatelji podsjećamo da su predbilježbe za nove edukacije iz područja 3D dizajna i CAD-a u Algebrinim centrima u tijeku. Do nove terenske nastave, neka vas na edukaciju iz ovog zanimljivog područja inspiriraju i fotografije iz Rijeke:

Zašto je Algebra siguran izbor za tvoju budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćeš naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo ti tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti te metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najkvalitetnijeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da tvoja budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.